Connect with us

Društvo

BIJELO POLJE: Dr Veličković uradila mapu zagađivača grada

Published

on

Dr Veličković (FOTO: Dan)

Bijelo Polje je jedna od rijetkih opština koja će imati bazu podataka za kvalitet vazduha, vode, zemljišta i nivoa buke.

Ekološka istraživanja u proteklih pet godina pokazala su povećan stepen zagađenja. Bjelopoljci su u tri mjeseca imali čak 58 dana s velikom koncetracijom zagađujućih materija u vazduhu. Brojni apeli i upozorenja ekologa da svako od nas treba i može da da svoj doprinos i utiče na to da se ublaži zagađenje vazduha, vode i zemljišta još uvijek ne daju prave rezultate.

U prilog tome idu podaci do kojih je višegodišnjim istraživanjima i analizama na terenu došla doktor ekološkog iženjeringa u zaštiti zemljišnih i vodnih resursa Danijela Veličković. Zagađivači rijeka, nelegalna odlagališta i baza podataka za kvalitet vazduha i zemljišta i nivoa buke u Bijelom Polju naći će se u registru koji radi Veličković. Nije bolja situacija ni sa vodom. Nemar građana vidi se na rijekama. Njihova zagađenost se ne zaustavlja.

Bijelo Polje će se jedinstvenim registrom o zaštiti životne sredine dobiti priliku da mapira zagađivače i krene u kontuniranu kontrolu i praćenje. Sistematskim radom i preduzimanjem odgovarajućih mjera, kaže naša sagovornica, mogu se sačuvati resursi.

 

J.Š.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije