Connect with us

Društvo

BOGDANOVIĆ PORUČIO PREMIJERU POVODOM INICIJATIVE DA KOTOR POSTANE KULTURNA PRIJESTONICA: A Cetinje noćas ograđuju!

Published

on

Cetinje noćas (FOTO: FB)

“U susret Badnjem danu, koji tradicionalno okuplja građane Cetinja i njihove prijatelje, predsjednik Vlade Crne Gore poručio je Cetinjanima da je sa zadovoljstvom prihvatio inicijativu da Kotoru dobije status kulturne Prijestonice Crne Gore”, napisao je na svom FB profilu bivši ministar culture Aleksandar Bogdanović.

On kaže da je u pitanju  nova najava prekrajanja pravne regulative, od Ustava Crne Gore do zakona, kojom bi položaj Cetinja bio očigledno degradiran.

“Iz grada koji noćas ograđuju, valjda braneći Cetinje od Cetinjana, poručujemo da je Cetinje bilo i da će ostati kulturna, duhovna i istorijska Prijestonica Crne Gore”, poručuje Bogdanović.

“Sa Cetinja je građena i oslobađana Crna Gora. Crnogorska kultura vjekovima je oblikovana na Cetinju. Od Njegoša do Dada, od štamparije Crnojevića do prvih ustanova kulture i umjetnosti na teritoriji Crne Gore, sve su to neizbrisivi biljezi i međaši koji precizno čuvaju status Cetinja kakvo ono danas ima”, kaže Bogdanović.

“A ove noći, dok na Dvorskom trgu gledamo ograde i dok je Cetinjankama i Cetinjanima ograničeno kretanje, na kraju se zapitajmo: ko unosi podjele i ko želi od ljudi koji su svoju lojalnost Crnoj Gori dokazali nebrojeno puta stvoriti građane drugog reda?”

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije