Connect with us

Društvo

BOROVINIĆ BOJOVIĆ: Galić izabran u skladu sa zakonom

Published

on

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović kazala je da je novi direktor Instituta za javno zdravlje (IJZ) Igor Galić izabran regularno i po važećim propisima.

Ona je, komentarišući napise u medijima da je Galićevim izborom Vlada prekršila zakon, pojasnila da prema Zakonu od državnim službenicima i namještenicima i Zakonu o zdravtsvenoj zaštiti direktora IJZ imenuje i razrješava Vlada na predlog ministra zdravlja.

“Sistematizacija kao akt niže pravne snage od zakona ne može uticati, niti biti referentna za imenovano lice na mjesto direktora. Sve reference koje su neophodne da bi neko bio imenovan na ovo radno mjesto odnose se na visoku stručnu spremu i odgovarajući broj godina radnog staža. Direktor Instituta za javno zdravlje ne bira se putem javnog oglasa ili konkursa, dakle ta funkcija ne može sadržati nikakve posebne uslove osim onih opštih definisanih zakonom”, pojasnila je Borovinić Bojović.

Ona je kazala da je akto o sistematizaciji radnih mjesta, koji je postojao u IJZ, proizvod želje prethodne administracije da postavljanjem posebnih uslova, a suprotno pozitivnim zakonskim normama, suze krug mogućih lica za ovo imenovanje na poziciju direktora te ustanove.

Prethodni direktor IJZ Boban Mugoša bio je 16 godina na čelo te ustanove, a prošle godine mu je produžen mandat. On je nakon formiranja Vlade podnio ostavku na toj funkciji.

Borovinić Bojović smatra da je Mugoša treći mandat ostvario nezakonitim izmjenama Zakona o zdravstvenoj zaštiti i da se više ne smije dešavati da neko bude 16 godina direktor neke javne ustanove. Kazala je i da je Mugoša svakog mjeseca prošle godine imao stimulans od 350 eura na već veoma visoku platu.

“Što pokazuje da je sve ono šta je ulagano u borbu protiv kovida sa druge strane imalo svoju cijenu”, kazala je ona.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije