Connect with us

Društvo

BOROVINIĆ BOJOVIĆ: Od obrazovanja mladih zavisi budućnost Crne Gore

Published

on

Obrazovanje mladih naraštaja izuzetno je važno, jer od njih zavisi budućnost Crne Gore, kazala jer ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović tokom susreta sa predstavnicima crnogorskih studenata u Mađarskoj.

Borovinić Bojović i ambasador Crne Gore u Mađarskoj Aleksandar Moštrokol razgovarali su, u prostorijama crnogorske ambasade u Budimpešti, sa studentima i čuli njihova iskustva i potrebe sa kojima se susreću.

Borovinić Bojović je kazala da joj je posebna čast što je imala priliku da upozna studente i da direktno od njih čuje kako se odvija njihovo obrazovanje i život u Mađarskoj.

Obrazovanje je, kako je istakla, od velike važnosti za život svakog pojedinca.

“Ali za cijelo crnogorsko društvo posebno je važno obrazovanje mladih naraštaja od kojih direktno zavisi budućnost zemlje”, rekla je Borovinić Bojović.

Ona je naglasila da će država uraditi sve da stvori uslove da se crnogorski studenti koji se školuju van granica, vrate u Crnu Goru i ugrade stečena znanja i vještine u svoju zemlju.

Kako je saopšteno iz Ministarstva zdravlja, Moštrokol je potvrdio da Ambasada Crne Gore u Budimpešti od početka nastoji da crnogorsku zajednicu okuplja oko sebe i da ima intenzivan i stalan kontakt sa studentima.

“Postoji i mogućnost volontiranja u Ambasadi, a nova diplomatska misija imaće u nasljeđe da nastavi i ojača vezu sa studentskom zajednicom”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je crnogorske studente posebno obradovala informacija da je, na inicijativu Borovinić Bojović, mađarska Vlada uzela u razmatranje priznavanje PCR testova urađenih u Crnoj Gori.

“Studenti su izrazili nadu da će priznavanje testova ubrzati i obnovu avio linije Budimpešta – Podgorica, koja je od velikog značaja za njihovu vezu sa porodicama i maticom”, dodaje se u saopštenju.

Iz Ministarstva su kazali da je studente zanimalo da li će Crna Gora izdavati potvrde o vakcinaciji protiv koronavirusa.

“Crnogorska delegacija im je objasnila da će svi vakcinisani u Crnoj Gori imati potvrdu sa QR kodom koja će jasno prikazivati vakcinalni status”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su studenti sa ministarkom, delegacijom Vlade i predstavnicima Ambasade razgovarali o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji, digitalizaciji u zdravstvenom sistemu, mogućnostima pronalaženja mjesta u društvu po povratku u državu i drugim temama od njihovog i interesa.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije