Connect with us

Društvo

BOŠNJAK: Spajić me ignoriše, očekujemo podršku opozicije

Published

on

Poslanica Pokreta za promjene i potpredsjednica Skupštine Branka Bošnjak saopštila je da neće odustati od inicijative za uvećanje koeficjenata, odnosno plata ljekarima i profesorima Univerziteta Crne Gore uprkos činjenici što je Vlada prekjuče odbacila predložene izmjene Zakona o zaradama u javnom sektoru koje su predviđale takvu korekciju.

Sličnu inicijativu su podnijeli i poslanici Socijaldemokratske partije Draginja Vuksanović – Stanković i Raško Konjević, tražeći da se ljekarima poveća koeficijent od 30 do 70 odsto, koja nije prošla. Oni će takođe inicirati u parlamentu glasanje i očekuju podršku i poslanika vladajuće koalicije za ovakve izmjene.

Bošnjak je Pobjedi kazala da je spremna da se u parlamentu to uvećanje izdejstvuje i uz podršku opozicije, ako vladajuća većina ne bude spremna, dodajući da je razočarana odnosom ministra finansija i socijalnog staranja Milojka Spajića koji je, prema njenim riječima, nedavno bio najavio da podržava povećanje plata.

“Razočaralo me je i iznenadilo što oni mijenjaju mišljenje. Negdje je i (Dritan) Abazović rekao isto što i ja – nek se smanje nekima plate, a ovoj kategoriji da se povećaju. Razočaralo me je što nedjeljama pokušavam da dođem do ministra Spajića, da pričamo o zakonu. Čak je njegova šefica kabineta ili sekretarica tražila u pisanoj formi da se obratim i uradila sam to kao potpredsjednica Skupštine. Ta ignoracija me najviše nervira”, poručila je Bošnjak.

Istakla je i da su predstavnici Sindikata ljekara prihvatili da se dvoetapno ide u povećanje plate, ako nema toliko para – da se ide u jedno povaćenje ove godine, pa u sljedećoj da se realizuje do kraja.

Spremna je da ovaj zakon stavi na dnevni red, da ga izglasa sa kolegama iz opozicije, a vjerovatno će, očekuje poslanica, veliki dio kolega iz vlasti podržati ovaj akt.

– To će biti test za njih. Ako to Vladi odgovara, da budu kočničari, neka izvole. Ne dopuštam više ignoraciju, jer je ministar Spajić tamo zato što smo mi glasali za njega da bude tamo i ne smije da se ponaša na način kako se ponaša. Pozivam sve kolege da stavimo zakon na dnevni red i da ga izglasamo. A ako kolege iz vlasti ne budu htjele da glasaju, glasaće vjerovatno kolege iz opozcije i ja sam potpuno spremana i sa DPS-om, SD-om, SDP-om i BS-om da izglasamo ovaj zakon – kategorična je potpredsjednica Skupštine.

Bošnjak negoduje što Zakon o javnom sektoru ne prepoznaje ljekare i profesore, te smatra da treba da im se da status koji zaslužuju i da budu u jednoj od onih grupa A ili B u kojoj su poslanici, ministri… Prema aktuelnim propisima, po Kolektivnom ugovoru stavljeni su u grupu C, uglavnom D, a njihova plata je manja ,,nego zamjenika šefa kabineta premijera Zdravka Krivokapića“.

Ona je objasnila da kao doktor nauka – radna knjižica joj je na UCG, te dopunu do poslaničke plate prima od Skupštine – sa 27 godina radnog staža prima 680 eura.

“Sigurno da redovni profesor nema 1.000 eura osnovnu platu. Profesori se onda grabe za predmete, odnosno časove da imaju preko norme da bi imali normalnu platu, kao što ljekari dežuraju preko toga što fizički mogu da izdrže”, istakla je poslanica.

Zaključuje da ovo nije primarno povećanje njihovih plata, već vraćanje njihovog statusa u društvu.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije