Connect with us

Društvo

BRATIĆ: Ne mogu pripadati četničkim formacijama čak i da hoću, one više ne postoje

Published

on

„Ovo je zaista posljednji put da o ovome govorim, jer imamo prešnija posla kako je govorila moja baka. Imamo prešnija posla, ima toga dosta da se radi i ispravlja“, kazala je ministarka prosvete, nauke, kultute i sporta Vesna Bratić, komentarišući za TV A1 i objašnjavajući kontekst u kojem je nastala njena fotografija koju je objavila svojevremeno na društvenim mrežama i o kojoj se dosta govorilo.

Na njoj je njen selfi u ogledalu i tekst: „Žena kao žena, čak i kad je četnik.“

Ona je kazala da je u momentu kada je nastala fotografija bila na nekom okruglom stolu NVO Ne damo svetinje, čiji je osnivač aktuelni premijer Zdravko Krivokapić, a da su je za tu objavu inspirisali neki komentari na portalima u kojem su je nazivali „četnikom iz Trebinja“.

„Onaj ko ne vidi da je to bila ironična, odnosno sarkastična izjava je ili izuzetno ograničen ili izuzetno zlonamjeran. Pazite koji je to nivo fašizma: što bi ona bila drugo bila nego četnik. Ja sam onda napravila šalu na svoj račun, napravila sam onaj klasični ženski selfi ispred ogledala, onako ful našminkana“, kazala je ministarka četiri ministarstva.

„Ali, na kraju od svega toga izašlo priča: deklarisani četnik Vesna Bratić. Jedan odbornik ne znam što je funkcioner popozicije DPS-a, kako to lijepo zvuči, je izjavio – što da očekujete od nove vlade kad je u njoj  žena četnik. Je li moguće pobogu da su ti ljudi toliko ograničeni da ne shvataju da je to sarkazam? Nisu. Ne, nisam žena četnik. Čak, ako već govorimo o tom pojmu, on je mnogo širi nego što je pitanje II svjetskog rata, odnosi se na pripadnike čete. Postojali su četnici u Makedoniji, Srbiji, u vrijeme 1912. Godine, u borbama protiv Turaka, četnici Voje Tankosića, kao što su komite, kao što je partizanski gerilski rat. Ali, ako se već odnosi na formacije koje su, ajde na neki žargonski način, na kao pripadnike kraljeve vojske, u Jugoslaviji, za vrijeme II svjetskog rata, ja nikako ne mogu da pripadam toj formaciji, jer ta formacija sad ne postoji, čak i da hoću“, kazala je Bratić.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije