Connect with us

Društvo

CRNA GORA I BRITANIJA: Zajedno u borbi protiv klimatskih promjena

Published

on

Ministar ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ratko Mitrović poručio je da saradnja sa Ujedinjenim Kraljevstvom od velikog značaja za taj resor i da očekuje razmjenu iskustava u oblasti ekologije, posebno u pogledu prerade čvrstog otpada, zagađenja vazduha i voda i klimatskih promjena. On se danas sastao sa britanskom ambasadorkom u Crnoj Gori Karen Medoks.

Sastanku su prisustvovali državni sekretar za ekologiju Danilo Mrdak, državni sekretar za prostorno planiranje i urbanizam Aleksandar Ašanin i savjetnik za projekte i komunikacije u Britanskoj ambasadi Milovan Grba.

Kako je saopšteno, ministar je ambasadorki Medoks predočio ideje o pokretanju zelenih edukativnih projekata i osvrnuo se na iskustvo koje Ujedinjeno Kraljevstvo ima u procesu podizanja svijesti građana o značaju unapređenja zaštite životne sredine.

Mrdak je saopštio Medoks da je on, kao državni sekretar za ekologiju, odlučan u namjeri da učini sve što može da zaživi u praksi dio o ekološkoj državi iz Ustava Crne Gore. U tom cilju, kako je navedeno, Ministarstvo će blisko i intenzivno sarađivati sa svim relevantnim nevladinim organizacijama u Crnoj Gori koje se bave zaštitom životne sredine.

Mrdak je ukazao na bogatstvo biodiverziteta koje posjeduje Crna Gora i predložio saradnju sa britanskim stručnjacima u pogledu pripreme studije i osmišljavanja načina očuvanja biodiverziteta i njegovog korišćenja u svrhe ekonomskog razvoja.

Aleksandar Ašanin, državni sekretar za prostorno planiranje i urbanizam, nadovezujući se na diskusiju o klimatskim promjenama, ukazao je na problem toplotnih ostrva u urbanim sredinama, koji u dosadašnjim planovima nije tretiran na adekvatan način. U tom smislu, kao jedan od predmeta moguće saradnje crnogorskih i britanskih stručnjaka iz oblasti planiranja, istakao je obuku za korišćenje softverskih alata za identifikaciju toplotnih ostrva i planiranje mjera za njihovu eliminaciju.

Ašanin je dodao da bi saradnja sa britanskim ekspertima mogla biti izuzetno korisna i u oblasti integralnog planiranja mora, zemljišnih politika i zaštite predjela, a posebno u dijelu učešća građana u donošenju odluka u procesu izrade planova.

Britanska ambasadorka u Crnoj Gori izjavila je da je više nego raspoložena da doprinese unapređenju saradnje između dvije države, posebno u vezi sa sticanjem znanja i razmjenom najboljih praksi između crnogorskih i britanskih stručnjaka za ekologiju i urbanizam.

Medoks je kazala da ćemo zajednički istražiti načine saradnje radi ostvarivanja zajedničkih ciljeva i projekata u svim oblastima koje su bile predmet sastanka, a tiču se zaštite životne sredine, klimatskih promjena, urbanizma i prostornog planiranja. Kako je saopšteno iz Ministarstva, Medoks se posebno osvrnula na ovogodišnju konferenciju UN-a o klimatskim promjenama COP26 kojoj je Ujedinjeno Kraljevstvo domaćin u Glazgovu, te na globalno liderstvo Ujedinjenog Kraljevstva u smanjenju emisija ugljenika.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije