Connect with us

Crna Hronika

TURSKI DRŽAVLJANIN: Šverc migranata od Crne Gore do Italije naplaćivali po 3.500 eura

Published

on

Viši sud u Podgorici potvrdio je optužnicu Specijalnog državnog tužilaštva protiv dvojice turskih državljana zbog krijumčarenja imigranata. Optužnicom su obuhvaćeni Jildiz Ramazan i Guler Ejup (Yildiz Ramazan i Guler Eyup). Na teret su im stavljena krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, nedozvoljen prelazak državne granice i krijumčarenje ljudi, piše Dan.

Optuženi su uhapšeni kada su uhvaćeni na plovilu sa 39 migranata koje su namjeravali da prokrijumčare.

Kako je navedeno u optužnici, krijumčarenje su no osobi naplaćivali 3.500 eura, a za taj nelegalni posao kupili su jahtu „Posejdon“ koju su platili 68.000 eura.

Vlada je nedavno donijela odluku kojom je to plovilo dato na prodaju za iznos od 28.500 eura.

Ramazan i Ejup se terete da su od početka 2020. do 17. decembra 2020. godine, u Crnoj Gori, postali članovi kriminalne organizacije, koju je oformilo neidentifikovano lice, a djelovala je na teritoriji Crne Gore i Turske.

Oni su, kako tvrdi tužilaštvo, krijumčarila imigrante koji su redovnom avionskom linijom ili na neki drugi način dolazili u Podgoricu, a kasnije su ilegalno prevoženi do Italije.

Turski državljani su prevoženi do plaže Trsteno, odakle su dalje plovilom obezbijeđenim od drugih pripadnika kriminalne grupe prevoženi u Italiju.

Okrivljeni Ramazan tereti se da je prebacivao turske državljane iz Crne Gore u Italiju, pribavljao dokumentaciju kao pokriće za upravljanje plovilima i upravljao plovilima za prevoz stranih državljana, a njegov „kolega“ Ejup, osim toga, i da je vrbovao imigrante, o krijumčarenju obavještavao ostale članove kriminalne organizacije telefonskim putem i upravljao plovilima.

Njihov saučesnik bio je i sada pravosnažno osuđeni K.P. čiji zadatak je bio da obezbjeđuje materijalna sredstva za izvršenje krivičnih djela no nalogu organizatora krminalne organizacije, kao i plovila za krijumčarenje, gorivo.

On je i iznajmljivao auta za prevoz imigranata, a prenosio je poruke i naredbe od organizatora ka članovima kriminalne organizacije, prikupljao novčana sredstva za račun kriminalne organizacije.

Krajem novembra prošle godine za iznos od 68.000 kupio je jahtu „Posejdon“.

Realizujući kriminalni plan u Crnoj Gori, kako piše u optužnici, okrivljeni su se u noći 17. decembra prošle godine bavili nedozvoljenim prebacivanjem drugih lica preko granice Crne Gore, a krijumčaren je veći broj lica za iznos od 3.500 eura no osobi.

Prethodno, okrivljeni Ramazan je 16. decembra kao zakupac fiktivno zaključio ugovor o zakupu plovila sa sada pravosnažno osuđenim K.P. kao zakupodavcem, na osnovu kojeg je jahtu „Elan 43“ pod imenom „Posejdon”, koja se nalazila usidrena u Luci Bar, navodno zakupio na period od pet mjeseci za iznos od 1.500 eura mjesečne zakupnine.

Dan prije nego što su uhapšeni, okrivljeni Ejup je u ranim jutarnjim časovima doputovao u Crnu Goru iz Turske redovnom avio-linijom Istanbul Podgorica, što je utvrđeno i na osnovu elektronske avionske karte koju mu je obezbijedilo N.N. lice, a zatim se uputio do predmetnog plovila koje se nalazilo u Luci Bar.

Kada se sreo sa saradnikom pripremili su jahtu za isplovljavanje iz Luke Bar i krenuli ka plaži Trsteno. Na jahtu su ukrcali 39 stranih državljana, imigranata, koji su bili smješteni u Baru i Budvi.

Imigranti su, za sada neotkrivenim članovima mafijaške organizacije, kao i osuđenom K.P., ispred dva hotela predali po 3.500 eura kako bi se domogli italijanske obale.

Nakon toga turski državljani su prevezeni kombijem do plaže Trsteno gdje su ih čekali optuženi.

Po završenom ukrcavanju stranih državljana, sa pomenute plaže isplovili su jahtom i uputili se u pravcu Italije, a plovilom su naizmjenično upravljali Ramazan i Ejup.

U međunarodnim vodama zatekla ih je patrola granične policije i zajedno sa plovilom i imigrantima ih vratila u Crnu Goru.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije