Povežite se sa nama

Crna Hronika

U SLUČAJU GARANCIJA ZA KAP: Država oštećena za više od 127 miliona eura

Objavljeno

-

Specijalna tužiteljka Lidija Vučević / Foto: PR Centar
Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Specijalno državno tužilaštvo je u slučaju garancija za KAP,sprovelo izviđaj, tokom kojeg je prikupljena dokumentacija, tako da je nakon analiza pokrenut krivični postupak protiv 14 osoba zbog sumnje za zloupotrebu službenog položaja.

To je na pres konferenciji saopštila specijalna tužiteljka Lidija Vukčević.

Ona je saopštila da je u slučaju garancija KAP-u pričinjena šteta u iznosu od oko 127,4 miliona eura.

“Postoji sumnja da je budžet kao direktna šteta nastupila danom isplate garancija iz sredstava države Crne Gore u cjelokupnom iznosu plaćenih garancija od 127.425.802 eura. Pored ovog postoji osnovana sumnja da je Crna Gora pretrpjela i dalje trpi štetu po osnovu kamata, troškova, provizija…”, saopštila je Vukčević na današnjoj konferenciji za novinare.

Kako se dodaje u prezentaciji, KAP je privatizovan u decembru 2005. godine. Kontrolni paket akcija kompanije kupila je kompanija Salomon Enterprises Limited, kasnije preimenovana u CEAC, koja je osnovana radi upravljanja imovinom EN plus grupe u istočnom regionu Evrope.

Ugovor o kupoprodaji akcija fondova u KAP-u zaključen je 27. jula 2005. godine.

Vlada je akcije prodala kompaniji Salomon Enterprises Limited, odnosno CEAC-u, i to ukupan kontrolni paket dionica KAP-a za 48,5 miliona EUR, pri čemu je kupac imao obavezu da investira 55 miliona EUR.

CEAC je, kako se navodi, 2007. godine pokrenuo postupak protiv države Crne Gore, pred Arbitražom u Frankfurtu, sa odštetnim zahtjevima od oko 300 miliona EUR.

Iz SDT-a su saopštili da je Vlada 16. novembra 2009. potpisala ugovor o poravnanju sa Salomon Enterprises Limited, odnosno CEAC-u, kojim se obavezala da će pored ostalih državnih pomoći, koje se daju KAP-u, izdati i pet državnih garancija na kredite koje koristi ta kompanija u iznosu do 135 miliona EUR.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije