Connect with us

Društvo

CŽL: Umjesto da se bavite pravima djece, stvarate uslove za nove vjerske podjele

Published

on

Petrović: Za religijsko i duhovno učenje djece odgovorne porodice

Uvođenjem vjeronauke u obrazovni sistem stvaraju se uslovi za nove vjerske podjele među djecom koje neminovno otvaraju sve druge podjele jednog patrijarhalnog, tradicionalnog i podijeljenog društva kakvo je crnogorsko, ocijenili su iz Crnogorskog ženskog lobija (CŽL).

Izvršna direktorica CŽL, Aida Petrović, navela je da je na naučnoj konferenciji „Ekstremizam, terorizam i religija“ istaknuta saglasnost predstavnika monoteističkih religija u Crnoj Gori da je u dogledno vrijeme potrebno uvesti religijsko obrazovanje u obrazovni sistem.

„Po izjavama koje su mediji prenijeli, prisutni političari Vlade Crne Gore iskazali su punu saglasnost i podršku vjerskim poglavarima da se vjersko obrazovanje uvede u crnogorski obrazovni sistem“, kazala je Petrović u reagovanju.

Ona smatra da, to što je rečeno da uvođenje vjeronauke u obrazovni sistem nije prioritet, ne mijenja suštinu poruke kojom su, kako je navela, „odškrinuta vrata“ slabljenja ili možda negiranja sekularne države do njenog teokratskog oblikovanja.

„Najtužnije i izuzetno zabrinjavajuće je da se budućim uvođenjem vjeronauke u obrazovni sistem stvaraju uslovi za nove vjerske podjele među djecom koje neminovno za sobom otvaraju sve druge podjele jednog patrijarhalnog, tradicionalnog i podijeljenog društva kakvo jeste crnogorsko društvo“, kazala je Petrović.

Ona je rekla da je religija lična i intimna stvar svakog pojedinca, i da su za religijsko i duhovno učenje djece odgovorne porodice i roditelji i njihova odluka o najboljem interesu djeteta.

Ona je upitala Vladu i predstavnike monoteističkih religija da li Crna Gora ima bitnijih pitanja u ovom periodu od današnjih rasprava na temu sagledavanja mogućnosti da se u dogledno vrijeme uvede vjeronauka u obrazovni sistem.

„Sigurna sam da ima, ali vi ni riječ o njima ne rekoste, a tiču se ljudskih prava djece. Ćutite i ne oglašavate se nad nasiljem koje se svakodnevno dešava djeci u različitim oblicima, nad dječijim siromaštvom koje je sve ekstremnije i golim okom vidljivo, ćutite na samo u poslednje vrijeme sve veći broj otkrivenih slučajeva pedofilije“, kazala je Petrović.

Kako je rekla, nije upućena ni riječ javne osude o skorašnjim slučajevima vršnjačkog nasilja.

„Ni jedno jedino reagovanje da se djeca ne zloupotrebljavaju u političke svrhe, ni riječ zabrinutosti za djecu bez roditeljskoga staranja, djecu sa ulice, djecu prosjake, djevojčice žrtve ugovorenih dječijih brakova. Sjetiste li se djece sa poteškoćama u razvoju ili sa invaliditetom i koje su njihove potrebe i prioriteti“, upitala je Petrović.

Govoreći o pravima i potrebama više od polovine populacije žena, posebno žrtava nasilja, ona je kazala da je sa današnje konferencije na kojoj je bilo sedam muškaraca panelista poslata jasna poruka.

„A ona glasi: Muškarci su vlast, muškarci odlučuju, muškarci donose zakone koji se tiču žena i djece, njihovih života i budućnosti“, zaključila je Petrović

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije