Connect with us

Politika

PETROVIĆ: Činjenica da Krivokapić nije čestitao Dan državnosti nije iznenađenje

Published

on

Činjenica da premijer Zdravko Krivokapić nije čestitao građanima/kama 13. jul, Dan državnosti ne bi trebalo biti iznenađenje bar za onaj dio društva koji je do sada ispratio sve ili veći dio njegovih paradoksa izrečenih ili napisanih na različite teme i događaje, saopštila je građanska i mirovna aktivistkinja Aida Petrović.

“Prisjetimo se kako je septembra 2020 godine Krivokapić kao mandatar nove crnogorske Vlade ocijenio da Crna Gora ne bi trebala više da slavi 9. maj Dan pobjede nad fašizmom već 23. septembar, kada je konstituisan novi saziv crnogorske Skupštine sa novom koalicionom većinom. Bez obzira na političko neiskustvo premijer, tadašnji mandatar, kao univerzitetski profesor nije smio imati ni u primisli pokušaj da verbalno minimizira i osporava 9. maj, civilizacijsku vrijednost i dostignuća borbe protiv fašizma i svih onih retrogradnih ideologija koje je fašizam proizveo”, navodi u saopštenju.

Tadašnje ćutanje svih onih koji su morali ljudski, profesionalno, aktivistički dići glas do neba, protiv njegove same najave i pomisli da se ukine Dan pobjede nad fašizmom nije se smjelo desiti, jer je otvorilo široku “stazu” daljim premijerovim nedoličnim izjavama, zapaljivim retrogradnim retorikama i (ne)činjenjima iz pozicije moći i odlučivanja.

“U toj “misiji” od septembra 2020. do 13. jula 2021. premijer nije bio sam, naprotiv imao je podršku onih političara čiji pokušaji decenijama ne prestaju da u Crnoj Gori sprovedu politiku “krvi i tla”. Ćutanje na fašizam, klerofašizam, konzervatizam, diskriminaciju različitih i drugačijih po bilo kom osnovu neće nas osloboditi zla niti, niti će ga umanjiti, a nas kao jedinke osloboditi društvene odgovornosti u sprječavanju i zaustavljanju ponavljanja tragične i krvave crnogorske prošlosti”, navodi ona.

Nema mjesta opravdanju “proći ce” ili “nismo znali”, kako kaže, jer svaki i najmanji pokušaj širenja nazadnih i retrogradnih ideologija treba spriječiti reagovanjem, građanskim otporom, nepristajanjem na vraćanje u mračnu prošlost koja bi bila pogubna za sve.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije