Connect with us

Društvo

DFC: Portal Novosti dezinformiše da su osobe na Ranču privedene samo zbog zastava

Published

on

Portal Novosti pokušao je da dezinformiše javnost povodom vijesti da su državljani Srbije koji su danas uhapšeni na crnogorskoj granici zaustavljeni samo zbog srpske trobojke, saopšteno je iz Digitalnog forenzičkog centra (DFC).

Iz DFC-a su kazali da je jedna od udarnih vijesti večeras bila da je crnogorska policija na graničnom prelazu Ranče kod srpskih državljana i jednog Pljevljaka pronašla 26,5 hiljada eura, računare i zastave Srbije.

“Državljani Srbije Rastko Pleskonjić, Mileta Mitrović, Nemanja Stajić i Pljevljak Radosav Šljivančanin, koji su bili na putu za Nikšić, kontrolisani su na osnovu operativnog podatka pri ulasku u Crnu Goru. Policija je privremeno oduzela novac i laptopove, a sjutra će uraditi provjeru računara i automobile”, navodi se u saopštenju.

Iz DFC-a su kazali da je portal Novosti pokušao da dezinformiše javnost.

“O čemu se radi? U svom tekstu “Priveden zbog srpske trobojke! Novi skandal u Crnoj Gori, državljanin Srbije zaustavljen na granici – u pritvoru već satima”, portal Novosti objavio je dezinformaciju”, navodi se u saopštenju.

Iz DFC-a su dodali da taj portal navodi i da je državljanina Srbije R.P. (51) zadržala crnogorska granična policija nakon što je, na graničnom prelazu Ranče, ustanovljeno da u automobilu posjeduje desetak srpskih zastava.

“On je navodno za Novosti kazao da se u Centru bezbjednosti Pljevlja nalazi već tri sata i da mu nije jasno zbog čega je toliko zadržan zbog par zastava koje su tu slučajno bile”, kaže se u saopštenju.

Iz DFC-a su naveli da su na taj način izostavljeni ključni detalji priče, “odnosno da je pored zastava, zaplijenjena veća količina novca i tri laptopa i da su to pravi razlozi njihovog zaustavljanja.”

“Na osnovu takvog izvještavanja dodatno se podgrijava atmosfera i narativ o ugroženosti Srba u Crnoj Gori”, kazali su iz DFC-a.

Oni su naveli da su takav tekst dalje prenijeli portali IN4S, Espreso i Srbija danas.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije