Connect with us

Društvo

DPS: Nadležni da se izjasne o postupanju Borovinić Bojović

Published

on

Demokratska partija socijalista (DPS) zahtijeva od od Ombudsmana, stručnih udruženja i nadležnih da se izjasne povodom, kako se navodi, eklatantnog kršenja prava pacijenata ministarke Jelene Brovinić Bojović. Traže i od tužilaštva da ispita da li u postupanju ministarke zdravlja ima elemenata koji se kose sa zakonom i mogu da proizvedu štetne posljedice po javno zdravlje naših građana.

“Demokratska partija socijalista zahtijeva odgovornost nadležnih, prije svega ministarke zdravlje i njenog tima, zbog, kako je saopšteno,  katastrofalnih rezultata u borbi protiv epidemije koronavirusa, neadekvatnog liječenja štićenika domova za stare, skandalozne odluke da se otvore granice bez ikakve zdravstvene kontrole u trenutku kada bukti zaraza, kao i neodgovornog postupanja ali i opstrukcija koje su dovele do toga da Crna Gora, ni krajem januara, nije otpočela vakcinaciju”, saopštila je specijalista infektolog i kandidatkinja za poslanicu DPS-a Lidija Kljajić.

Kljajić podsjeća da od 12. januara tekuće godine u Crnoj Gori je izgubljen 71 život zbog korone, samo juče deset.  U prosjeku je, kako kaže, dnevno bilo 445 novozaraženih, oko 30 odsto pozitivnih uzoraka od ukupnog broja analiziranih.

“Epidemija bukti u domovima za stare, preminula su četiri korisnika Doma za stare Bijelo Polje od čega jedna korisnica u samom Domu. Kako bi mjesta u bolnicama bila prazna i na taj način se stvarao lažni utisak o opštoj zdravstvenoj situaciji, direktor Instituta za javno zdravlje sumnja, ne na prvi slučaj, već na “23 prva slučaja“ novog soja koronavirusa”, navodi se u saopštenju.

Kljajić kaže da je kraj januara, a vakcine nema ni na pomolu.

“Ministarka pokušava da se nezahvalno i nepristojno nadgornjava sa donatorima, umjesto da prihvati ponuđene vakcine, utvrdi proceduru njihove primjene i da zaštiti bar najugroženije stanovništvo”, navodi se u saopštenju.

Podsjeća da ministarka Jelena Borovinić Bojović krši Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

“Neovlašćeno se bavi improvizovanim liječenjem zaraženih korisnika domova za stare, kao što je to juče učinila kad je, posjetila Dom za stare u Bijelom Polju, i po navodima medija, usput  zaraženim štićenicima izmjerila saturaciju, a nakon toga i odlučila da oni ne idu na bolničko liječenje već da ostanu u domu?!”, navodi se u saopštenju.

Smatra da je postupak ministarke ne samo da je neetičan, već je njeno postupanje u suprotnosti sa pozitivnim zakonskim propisima Crne Gore, između ostalog i sa Zakonom o državnoj upravi.

“Ovim pravnim aktom definisana su prava i obaveze ministra. Ulaskom u Vladu, doktorka Jelena Borovinić Bojović je prihvatila da bude ministar u Vladi, a ne doktor u Kliničkom centru ili drugoj javnoj ustanovi. Striktno se zna ko može da ima uvid u medicinsku dokumentaciju, da pregleda pacijenta, postavlja dijagnozu, određuje način liječenja. To nikako ne može ministar koji predstavlja, upravlja i rukovodi ministarstvom. Zato ostaje nejasno ko snosi odgovornost za odluke koje Jelena Borovinić Bojović donosi u “ministarskoj viziti” u ustanovi u kojoj nije zaposlena, nije konsultant, nije odgovorno lice?”, navodi Kljajić.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije