Connect with us

Društvo

DPS VLADI: Nemate kad od smjena da nabavite vakcinu

Published

on

Umjesto da se izvini u ime svoje nesposobne ministarke zdravlja Jelene Borovinić Bojović što umjesto vakcinama javnost imunizuje izmišljotinama i improvizacijama, potcjenjujući njihov zdrav razum, Vlada je na sebe preuzela patetičnu ulogu njenog advokata zanemarujući da su žrtve ministarkine sujete i nekompetentnosti građani u čijoj službi treba i mora da bude svaka izvršna vlast – kazali su iz Demokratske partije socijalista.

Strategija odbrane od, kako su kazali, odgovornosti koju su izabrali tražeći alibi za svoju nesposobnost u bivšoj vlasti je pogrešna i gubitnička.

– Da su se premijer i ministri posvetili borbi protiv epidemije na isti način i sa istim žarom , kao što su se bavili zaduživanjem u vrijeme kad još nijesu ni stupili na funkcije, možda bi Crna Gora danas dva mjeseca nakon promjene vlasti imala vakcine. U to vrijeme premijer je lično u medijima promovisao „švedski model“ borbe ili kolektivno zaražavanje, koje se već tada pokazalo neuspješnim. Ni on, ni sadašnja ministarka zdravlja nijesu poštovali epidemiološke mjere, a Krivokapić nas je lično uvjeravao da crkveni obredi štite od zaraze, produbljujući bolne rane onih koji su svoje najbliže izgubili u borbi protiv virusa – navode iz DPS-a.

Potcjenjujući opasnost od stravične epidemije Vlada je, kako su rekli, primat dala revanšističkim smjenama nepodobnih i uhljebljavanju svojih partijskih kadrova.

– O tome svjedoči i činjenica da je svoje namjere da nabavi vakcinu Vlada iskazala tek sredinom januara kada je poslala „pismo o namjerama“. Dok je Vlada “namjeravala“ da kupi vakcine, a ministarka obmanjivala javnost da su tu, „samo što nijesu stigle“, dok je držala širom otvorene granice za sve mutirane viruse, dotle se epidemija širila i nedeljno odnosila skoro 50 života građana. Svaki pokušaj stvaranja alibija na neistinama, pokazao se kao jalov, jer činjenice su neupitne: Sve što je u prethodnom periodu za vrijeme naše vlasti bilo potrebno zdravstvenom sistemu obezbijeđeno je na vrijeme  iz Crne Gore i inostranstva. Vakcine preko Kovaks programa obezbijedila je prethodna Vlada u skladu sa propisanim zakonima i rokovima. Najbolji dokaz za ovu tvrdnju je dopis kojim se potvrđuje da će vakcine iz ovog programa uskoro stići u Crnu Goru. Njihovo kašnjenje ima veze sa dinamikom isporuke, što je globalni problem, a ne sa nekim (ne)činjenjima Vlade. Pokušaj ministarke da intrigama pripiše odgovornost predsjedniku (Milu) Đukanoviću za nešto što nema dodirnih tačaka sa njegovim ustavnim nadležnostima, politikantski je pokušaj da se manipuliše javnošću – ističu iz DPS-a.

Premijer i svi članovi Vlade koji su preuzeli odgovornost, ali i krivicu ministarke za, kako su ocijenili, niz tragičnih posljedica koje su zadesile Crnu Goru  treba da se manu politikanstva i traženja alibija i izgovora za nesposobnost, nego da se posvete u punom kapacitetu borbi za zdravlje naših građana.

– To nijesu činili do sada. O tome svjedoči i sramno odbijanje donacije vakcina koja nije prihvaćena samo zato što je obezbijeđena autoritetom predsjednika Đukanovića. Nevjerovatno je da ono što je svuda u svijetu dobra i plemenita praksa doniranja za Vladu je „direktno ugrožavanje zdravlja građana“?! Žalosno je da Vlada svoje neznanje predstavlja kao objektivan problem. Umjesto da utvrde protokole i procedure provjere kvaliteta sa proizvođačima i donatorima, i napokon vakcinišu građane, oni vakcine proglašavaju opasnim po zdravlje?!

Posebno je licemjerno što Vlada u svom pamfletu drži lekcije predsjedniku Crne Gore o njegovoj odgovornosti?! Ne znamo gdje su bili članovi Vlade, ako ne znaju, ili se prave da ne znaju, da je predsjednik sve vrijeme pandemije radio na pribavljanju donacija zajedno sa donatorima; da se zajedno sa ambasadorima uključio u nabavku nedostajuće medicinske opreme; da je obilazio bolničke kapacitete… Na svakoj javnoj funkciji na kojoj je bio predsjednik Đukanović je u skladu sa svojim ustavnim ovlašćenjima pokazivao maksimalan stepen odgovornosti i posvećenosti interesima građana Crne Gore: I kad je zaštitio Crnu Goru od ratnih nemira i bombardovanja, i kad je desetine hiljada izbjeglica spašeno zahvaljujući njegovoj politici i kad je obezbijedio da se svaki građanin ove države osjeća u njoj bezbjedno, bez obzira na nacionalnost i vjeru i kad je, kao nedavno, učestvovao u nabavci vrijedne zdravstvene opreme, i na kraju, kada je obezbijedio vakcine koje ste vi odbili. To zna svaki građanin naše države i kao posljedica takvog njegovog višedecenijskog postupanja i činjenja, on je od tih istih građana, apsolutnom većinom izabran da bude predsjednik Crne Gore – naglasili su iz DPS-a.

Prije dva mjeseca Vlada je, kako su dodali, došla na čelo države koja je bila prepoznata po svojoj odgovornoj, konzistentnoj politici posvećenoj napretku Crne Gore i obezbjeđivanju boljeg života njenih građana po multietničkom i građanskom karakteru i suživotu na kome su nam zavidjele mnogo razvijenije države.

– Za ova dva mjeseca ste uspjeli da narušite građanski mir, da zadužite generacije naših potomaka, da razbijete svaku instituciju, da gazite Ustav u pokušaju revanšističke osvete…. Vaša je procjena da se nalazite na ivici ambisa a naša da ste odavno u njemu. Što duže budete zanemarivali sopstvenu nesposobnost, otvoreno lagali građane, bavili se osvetom, pristajući na ucjene onih koji vas drže na vlasti, obmanjivali građane, dotle će Crna Gora da nazaduje i stagnira. I na kraju, svako novo oglašavanje Vlade i njenih zvaničnika dodatno zabrinjava, jer predstavlja još jedan dokaz da ono što se promovisalo kao ekspertski koncept, zapravo je skup pojedinaca koji ne bi u jednoj državi zaslužili da obavljaju bilo kakve odgovorne funkcije a kamoli da vode izvršnu vlast – zaključili su iz DPS-a.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije