Povežite se sa nama

Ekologija

60 GODINA WWF: Decenije borbe za zdraviji i održiviji svijet

Objavljeno

-

Foto: WWF
Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF (World Wide Fund for Nature) slavi 60. rođendan i poziva na hitne mjere za rješavanje globalne klimatske i prirodne krize,kao i osiguravanje održive budućnosti za sve stanovnike planete.

„Zajedno s vladama, kompanijamai zajednicama, u sljedećih 10 godina moramo postići više nego što smo postigli u poslednjih 60“, ističe Marko Lambertini, generalni direktor WWF International.

Danas je jasnije nego ikada prije da smo svjedoci katastrofalnog urušavanja biološke raznovrsnosti naše planete. Poslednji WWF-ov Izvještaj o životu na planeti pokazuje da su se populacije divljih životinja smanjile za 68 odsto u poslednjih pola vijeka, što prijeti našoj klimi, hrani, slatkim vodama i zdravlju.

Pandemija COVID-19, čiji su korijeni u neobuzdanoj promjeni namjene zemljišta, krčenju šuma i trgovini divljim životinjama, najnoviji je dokaz da neodržive ljudske aktivnosti uništavaju Zemlju.

Tokom 60 godina, WWF je bio i ostao jedan od predvodnika u borbi za zaštitu prirode širom svijeta. Začetnik je brojnih inicijativa čiji se uticaji osjećaju i danas – od podrške uspostavljanju svjetski poznatih zaštićenih područja poput nacionalnog parka Galapagos ili vulkana u Ekvadoru i Ruandi, do očuvanja ključnih vrsta, uključujući pande, tigrove, nosoroge i slonove. Vođen naukom, WWF se suočio s velikim ekološkim izazovima, od zaštite brojnih zajednica ili uspostavljanja prvih svjetskih ekoloških oznaka za hranu i potrošačke proizvode, do zalaganja za usvajanje međunarodnih sporazuma o močvarama, trgovini divljim životinjama, biološkoj raznovrsnosti i klimi.

Od svojih početaka 1961. godine, WWF, širom svijeta prepoznatljiv po svojoj pandi, proširio je svoju djelatnost sa zaštite vrsta i staništa na očuvanje divljih životinja, šuma, mora i slatkovodnih sistema, kao i na transformisanje tržišta, poljoprivrednih praksi korisnih za klimu i životnu sredinu i poboljšanje upravljanja prirodnim resursima.

Izrastao je u multikulturnu organizaciju koja je aktivna u gotovo 100 zemalja i koju podržava više od 35 miliona ljudi, koristeći svoj glas i akcije za stvaranje pravednijeg, zdravijeg i održivijeg svijeta. U našem regionu djeluje WWF Adria,koja pokriva područje Srbije, Bosne i Hercegovine, Albanije, Crne Gore, Hrvatske, Severne Makedonije i Slovenije.

 

 

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije