Povežite se sa nama

Ekologija

CZIP ima optimističke prognoze za neke vrste ptica: Na solani će se gnijezditi pelikani

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Ulcinjska solana, najvažnije zimovalište, gnjezdilište i hranilište za ptice na istočnoj obali Jadranskog mora, uskoro bi mogla postati drugo mjesto u Crnoj Gori na kojem se gnijezde pelikani. Ornitolozi Centra za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP) su u okviru redovnih monitoringa koje sprovode na ovom području registrovali i do 150 pelikana.

– Brojka je pokazatelj da im uslovi na solani itekako odgovaraju te da je njihovo gniježđenje moguće očekivati uz sprovođenje određenih konzervacijskih mjera – saopšteno je iz te organizacije. CZIP je podsjetio da je slična akcija relizovana na Skadarskom jezeru i da su zabilježeni odlični rezultati i porast broja gnijezdećih parova u proteklih par godina, što se očigledno reflektuje i na brojnosti pelikana na Ulcinjskoj solani.

CZIP je postavio jedan splav za gniježđenje i na ovaj način su obezbijedili uslove za povratak pelikana kao gnjezdarica na Solani.

– Imajući u vidu literaturne podatke iz 19. vijeka koji pokazuju da su se pelikani gnijezdili na Zoganjskom blatu, tj. sadašnjoj solani, i ohrabrujuće podatke o njihovoj trenutnoj brojnosti nadamo se da će pelikani prihvatiti splavove i da ćemo u narednim godinama brojati mlade upravo sa ovog područja – saopšteno je iz CZIP-a.

Istakli su da su zbog propadanja nasipa i bentova ugrožene i čigre, jer nema upravljanja hidrološkim režimom na solani, pa su izgubile stanište. Ugrožena je zbog neadekvatnog upravljanja rijetka i zakonom zaštićena vrsta – šarena utva.

– Odlaganje odluke o formiranju upravljačkog tijela, spori administrativni procesi i neadekvatno upravljanje vodnim režimom već su doveli do ozbiljnog pogoršanja biodiverziteta i pejzažnih vrijednosti. Nedavno usvojena odluka da se Ulcinjska solana konačno upiše u katastar kao državna svojina, jedna je prepreka manje na putu uspostavljanja upravljačkog tijela. Od Vlade Crne Gore i Opštine Ulcinj očekujemo da će brzo reagovati i riješeno pitanje vlasništva iskoristiti da u što skorijem roku omoguće da solanom upravlja stručan i iskusan upravljač, pa samim tim i sačuvaju njen epitet „ptičijeg raja“ – saopšteno je iz CZIP-a.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije