Povežite se sa nama

Ekologija

DEMANTUJU NEKE MEDIJE: Biogradsko jezero nije presušilo

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Prirodni dragulj NP Biogradska gora i komplet nog područja Bjelasice – Biogradsko jezero – nije presušilo, kako su javili neki mediji. Zbog hidroloških problema, odnosno višednevne suše, smanjio se vodostaj Biogradskog jezera ali nije presušilo.

To nam je potvrdio i Mile Rnković, šef službe zaštite u NP Biogradska gora koji je i priznao da ga je začudilo kako se mogu objaviti tako neprovjerene informacije jer Biogradsko jezero je prepoznatljiva turistička,ekološka,prirodna adresa ne samo Crne Gore, nego i regiona.

– Ono što je tačno jeste da se smanjio vodostaj jezera usled nepovoljnih hidroloških prilika.Višednevne suše su učinile svoje, smanjio se vodostaj jezera ali on ni približno nije nizak kao onaj iz 2019-.te godine kada je bilo najkritičnije.Takodje je sigurno da će sa poptavljanjem hidrološke situacije i sa kišama koje ne mogu „preskočiti“ jesen, vodostaj u jezeru porasti, kazao je Rnković.

On je podsjetio da su problemi gubljenja vode u Biogradskom jezeru vezani za unutrašnje ponore, za nanose mulja koje donosi Biogradska rijeka i za čeonu morenu sa desne strane Jezerštice.

– Proljetos je održana medjunarodna naučna Konferencija posvećena hidrološkim problemima Biogradskog jezera.Stručnjaci iz Crne Gore i regiona su ukazali na neophodnost i hitnost reakcije kako bi se našli provjereni metodi zaštite jezera.Naučnoj i ostaloj javnosti je tada poručeno da postoji mogućnost da Biogradsko jezero nestane za 130 godina ako se nešto ne preduzme.Ono sa čim se mora računati jeste da se radi o ledničkom jezeru koje ima svoj „biološki“ sat, naglasio je Mile Rnković, še službe zaštite u NP Biogradska gora.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije