Connect with us

Ekologija

MINISTARSTVO EKOLOGIJE: Pojačaće se rad na uspostavljanju sistema zaštite voda

Published

on

Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma pojačaće rad na uspostavljanju sistema zaštite voda, spriječiti nelegalnu i neprihvatljivu eksploataciju šljunka i pijeska iz rječnih korita i urediti sistem zaštite od bujica i erozije, saopšteno je iz tog resora.

Iz Ministarstva su naveli da je voda simbol života i dodali da je tema ovogodišnjeg Svjetskog dana voda njeno vrednovanje.

“Kako i koliko su nam vodni resursi važni, pokazuje i to kako upravljamo njima”, kaže se u saopštenju.

Iz Ministarstva su ukazali da je značaj vode u njenoj povezanosti sa ljudskim zdravljem, privrednim razvojem i održavanjem i očuvanjem prirode i ekosistema u njoj.

“Vrijednost vode sada je posebno naglašena, budući da je, zbog pandemije izazvane virusom COVID-19, neophodno imati pristup čistoj vodi, kako bi se održavala lična i opšta higijena”, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva su naveli da je priroda obdarila Crnu Goru vodnim resursima u izobilju, i to i podzemnim i površinskim vodama, dok veliki broj ljudi u svijetu uopšte nema pristup vodi.

Oni su kazali da se, uprkos tome, neodgovornim činjenjem, došlo u situaciju da “suza Evrope” bude devastirana.

“Da imamo smanjenu izdašnost vodoizvorišta Bolje sestre iz kojeg se vodom snabdijeva crnogorsko primorje, da stavljamo rijeke u cijevi i na taj način ne samo da onemogućavamo pristup pijaćoj vodi, već i ugrožavamo biodiverzitet u Crnoj Gori”, kaže se u saopštenju.

Ministarstvo će, kako su poručili, intenzivirati aktivnosti na uspostavljanju sistema zaštite voda, u saradnji sa drugim nadležnim ministarstvima spriječiti nelegalnu i neprihvatljivu eksploataciju šljunka i pijeska iz rječnih korita i dodatno urediti sistem zaštite od bujica i erozije.

“Ministarstvo će raditi na povećanju stepena prečišćavanja komunalnih otpadnih voda, dalje razvijati instrumente za upravljanje vodama i uspostaviti jedinstveni nacionalni vodni informacioni sistem”, dodaje se u saopštenju.

Navodi se da je efikasna zaštita ekosistema i prirode jedan od preduslova za očuvanje voda.

“Svojim djelima pokažimo da vrednujemo vodne resurse koje imamo. Čuvajmo životnu sredinu i vodoizvorišta. Ne možemo sebi više priuštiti da čekamo”, poručuje se u saopštenju.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije