Connect with us

Ekologija

NULTA EMISIJA UGLJEN DIOKSIDA: Japan planira ukidanje benzinskih motora u narednih 15 godina

Published

on

Foto: livejapan.com

“Strategija zelenog rasta” podrazumijeva orijentaciju na vodonik u automobilskoj industriji, a realizaciju ovog akcijskog plana obećao je u oktobru premijer Japana Jošihidea Suge.

Suge je naveo da su zelene investicije prioritet u obnovi ekonomije od posljedica pandemije te da bi se Japan uskladio s EU, Kinom i ostalim državama koje imaju ovakve ambiciozne planove.

Vlada će ponuditi porezne podsticaje i ostalu financijsku podršku kompanijama u iznosu od 870 milijardi dolara godišnje kroz zelene investicije do 2030. godine te 1,8 milijardi dolara do 2050. godine.

Planirano je da vozila s benzinskim motorom budu zamijenjena do 2035. godine vozilima s električnim pogonom, uključujući i hibridne automobile.

Kako bi se ubrzalo širenje upotrebe električnih vozila, japanska vlada planira značajno smanjiti cijenu baterija do 2030. godine.

Osim toga, očekuje se povećanje potrošnje vodonika na tri miliona tona do 2030. godine i oko 20 miliona tona do 2050. godine. Sadašnja potrošnja vodonika iznosi 200 tona godišnje u proizvodnji energije i saobraćaju.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije