Connect with us

Ekologija

PELIKANI NA SKADARSKOM JEZERU: Najranije gniježđenje u istoriji istraživanja

Published

on

Foto: portal Luča

Ornitolozi Javnog preduzeća za nacionalne parkove Crne Gore i Prirodnjačkog muzeja su danas u Specijalnom rezervatu uočili zanimljivu pojavu koja do sada nije zabilježena kada je u pitanju ponašanje pelikana, a tiče se neobično ranog polaganja jaja, odnosno početka gniježđenja ove harizmatične vrste Skadarskog jezera, saopšteno je iz JP Nacionalni parkovi Crne Gore.

Do sada nijesmo imali situaciju da ova vrsta gnijezdi prije januara mjeseca. Pelikan, simbol ovog Nacionalnog parka je i inače najranija gnjezdarica na Skadarskom jezeru, ali nas je pojava gniježđenja u ovom periodu i prekrasni prizor brojnih pelikana na postavljenim platformama sve lijepo iznenadio.

Svakako, ovaj podatak koji je u vezi sa ponašanjem vrste, a do sada nije bio registrovan, posebno će se pratiti u narednom periodu,” kazala je Nela Vešović Dubak.

Danas je, kako dodaju iz NPCG aktivirana specijalna kamera koja u realnom vremenu prikazuje stanje na gnijezdilištu.

“Ova aktivnost je u ranijem periodu implementirana u sklopu projekta ‘Wetland management of Dalmatian Pelican Conservation in the Mediterranean Basin’, koje su sprovodile domaće partnerske organizacije u saradnji sa francuskom NVO Noe Conservation”, navodi se u saopštenju.

 

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije