Connect with us

Ekologija

SNP: Crna Gora – ekološka država samo na papiru

Published

on

U Crnoj Gori se danas obilježava izuzetno značajan datum – trideset godina od proglašenja Crne Gore prvom ekološkom državom u svijetu. Međutim, tri decenije kasnije stanje u praksi pokazuje da smo miljama daleko od zemlje koja svoje postojanje i budućnost temelji na održivom razvoju i očuvanju životne sredine. Time je ekološka država ostala samo plemenita ideja koja nikada nije ostvarena, navode iz Socijalističke Narodne Partije Crne Gore

– Jedan od uslova za prijem u evropsku porodicu naroda, poglavlje 27, koje se odnosi na životnu sredinu i klimatske promjene, zvanično je otvoreno 10. decembra 2018. godine. Vjerovali smo se da će se ovim činom stanje u oblasti životne sredine pomaći s mrtve tačke, ali prethodna vlast je nastavila sa lošim politikama kada je u pitanju odnos prema prirodi. Primjera devastacije životne sredine ima na svakom ćošku. O ozbiljnosti situacije dovoljno govori podatak da u cijeloj državi postoje samo četiri gradska postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, te preko 300 divljih deponija.

Kako navode, jedna od posebno zahtjevnih ekoloških oblasti je upravljanje vodama čije rješavanje zahtijeva ogromna ulaganja. Podsjećamo da su naše rijeke sa svih strana bile napadnute projektima izgradnje malih hidroelektrana, koje su na njima željeli da grade biznismeni bliski DPS-u. Vode, nažalost, nisu jedine ugrožene. O zagađenju vazduha govori se već decenijama. Pljevlja su među najzagađenijim gradovima Evrope, dok se sa ovim problemom muče i Podgorica, Nikšić i Bar. Devastacija zaštićenih prostora izgradnjom infrastrukture, poput autoputa Bar-Boljare koji je direktno ugrozio rijeku Taru, zahtijeva sistemski odgovor nadležnih institucija. Uticaj izgradnje autoputa na ovu rijeku prepoznala je i Evropska komisija u svom izvještaju za Crnu Goru, ali i UNESCO, pod čijom zaštitom se nalazi kompletan sliv Tare.

“Ulcinjska Solana je pod pritiskom međunarodne zajednice i stranih ambasada jedva istrgnuta iz kandži oni koji su joj mislili „dobro“. Ni suze barskih gimnazijalaca nisu spriječile gradske vlasti da posijeku decenijama stare čemprese koji su bili simbol grada. Planina Sinjajevina je jedva odbranjena od namjere bivšeg ministra odbrane da se na njoj gradi vojni poligon. Bivša vlast je ustavnicu odrednicu o Crnoj Gori kao ekološkoj državi više doživljavala kao teret i ekonomski trošak, nego kao razvojnu šansu. Ovog pitanja su se sjećali samo kada je potrebno prikupiti političke poene ili kada ih zvaničnici EU podsjete na njegovu važnost.”

Nova vlast mora shvatiti značaj konceptra ekološke države i uvidjeti da je to sjajna šansa da se na svjetskom tržištu Crna Gora pozicionira kao prepoznatljiva, jedinstvena i vrijedna destinacija. Od toga korist mogu i moraju imati naši potomci, kojima smo dužni da ostavimo zdravu i očuvanu životnu sredinu, zaključuju.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije