Connect with us

Ekologija

VEĆA OD OSTRVA MAJORKA: Najveća santa leda na svijetu se odvojila od površine Antarktika

Published

on

Ogromna santa leda, površine 4.320 kvadratnih kilometara, odlomila se od ledene površine na Antarktiku i pluta morem Vedel, objavila je juče Evropska svemirska agencija (ESA).

Ledena površina nazvana A-76, sličnog oblika Menhetnu, ali 70 puta veća, primijećena je na satelitskim snimcima i “trenutno je najveća santa na svijetu”, objavila je u srijedu ESA.

Duga je oko 170 kilometara i široka 25 kilometara, površine 4.320 kvadratnih kilometara, što je čini nešto većom od španskog ostrva Majorka.

Ovu santu leda, koja se odlomila sa zapadne strane ledene površine  Rone, prvobitno je uočio Britanski antarktički institut i potvrdio ga pomoću snimaka sa satelita Kopernikus.

Poziciju najveće ledene sante na svijetu preuzela je od sante A-23A, veličine približno 3.880 kvadratnih kilometara, koja se takođe nalazi u moru Vedel.

Tabularni oblik A-76 tipičan je za sante leda, a vodoravne linije na njoj znak su naprezanja zbog kojeg se odlomila od ledene ploče.

U novembru prošle godine, tada najveća santa leda na svijetu bila je na putu da se sudari sa udaljenim južnoatlantskim ostrvom, domom hiljada pingvina i foka, prijeteći da im onemogući prikupljanje hrane.

Ova ledena santa otkinula se od ledene površine Larsen, koja se zagrijavala brže od bilo kojeg drugog dijela najjužnijeg kontinenta Zemlje.

A68a, dugačka 160 kilometara i široka 48 kilometara, raspala se prije nego što je mogla nanijeti štetu bogatom divljem svijetu na britanskom prekomorskom teritoriju Južne Georgije.

Prosječna temperatura Zemlje porasla je za jedan stepen celzijusa od 19. vijeka, dovoljno da poveća intenzitet suše, toplotnih talasa i tropskih ciklona, a vazduh iznad Antarktika se ugrijao više nego dvostruko toliko.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije