Connect with us

Društvo

EVROPSKI POKRET:”Berane grad Vukovića i Milutinovića, a ne Mladića”

Published

on

Evropski pokret u Crnoj Gori saopštio je da Savjet za davanje predloga naziva naselja, ulica i trgova Opštine Berane duguje izvinjenje crnogorskoj javnosti, te da ta Opština mora hitno obustaviti proceduru imenovanja ulice po ratnom zločincu i haškom osuđeniku za genocid i zločin protiv čovječnosti Ratku Mladiću.

Kako navode, Evropski pokret najoštrije osuđuje tu odluku. Berane je, kako ističu, grad Gavra Vukovića i Ivana Milutinovića, a ne grad velikosrpskih fašista, šovinista, ubica i zločinaca poput Ratka Mladića.

“Ukoliko vladajuće partije ovog grada zaista žele biti građanske, one moraju preduzeti najhitnije mjere ka ozdravljenju političke klime. Hitna smjena svih članova pomenutog Savjeta koji su glasali za ovakvu odluku je samo prvi korak u tome. Smatramo da Savjet u svom trenutnom sazivu duguje izvinjenje crnogorskoj javnosti, te da Opština Berane mora hitno obustaviti navedenu proceduru”, ističu u saopštenju.

Članom 10 Zakona o spomen obilježjima, dalje navode, jasno je propisano da se spomen obilježje ne može podići licu koje je osuđeno za krivično djelo protiv čovječnosti ili drugih dobara zaštićenih međunarodnim pravom ili je proglašeno ratnim zločincem.

“Iako vjerujemo da ovaj nedopustiv pokušaj memorijalizovanja ratnog zločinca u javnom prostoru neće i ne smije proći, zabrinjava činjenica da je jedan ovakav predlog uopšte razmatran u državi koja baštini antifašizam i koja je sebe preporučila kao ozbiljnog kandidata za ulazak u Evropsku uniju, koja počiva na istim antifašističkim i antiratnim principima. Davanjem legitimiteta ratnim zločincima šalje se poruka da se određeni zločini nijesu ni dogodili, čime se nastavlja narativ koji postoji od 1990-ih”, zaključeno je u saopštenju.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije