Connect with us

Društvo

FCJK: Izuzetna podrška, za pet dana donirano nam je više od 9.000 eura

Published

on

Dekan fakulteta, Adnan Čirgić

Svjedočimo ovih dana odvratnoj propagandi i linču s državnih adresa i njima uslužnih medija na FCJK. Isto tako svjedoci smo neslućene podrške koju dobija i Fakultet za crnogorski jezik i književnost, i dekan Adnan Čirgić i profesori i studenti naše ustanove, saopštila je danas uprava FCJK.

Imponuje im, ističu, podrška građana Crne Gore.

“Imponuje podrška koju nam pružaju političke partije, a da je riječ o principijelnoj odbrani osobito svjedoči podrška koju smo dobili od Bošnjačke stranke i Nika Đeljošaja. Prijatno smo iznenađeni podrškom koju smo dobili od raznih advokatskih kancelarija koje se nude da besplatno zastupaju FCJK i njegove profesore kojima vlast ovih dana crta mete i lažne krivične prijave”, navode u upravi Fakulteta.

Naglašavaju da imponuje i peticija sa skoro dvije hiljade potpisnika podrške FCJK za dva dana, a osobito to što među potpisnicima ima i crnogorskih građana, i stranaca, i pripadnika svih društvenih slojeva.

“Snagu nam ulivaju pisma podrške – kako ona javna tako i ona koja su upućena FCJK ili profesorima naše ustanove – i iz Crne Gore i iz dijaspore. Osobita je čast, koja dosad nije ukazana nijednoj crnogorskoj ustanovi, što su neki od najznačajnijih regionalnih i svjetskih filologa uputili javnu podršku Fakultetu za crnogorski jezik i književnost”, dodaju u upravi.

Kako kažu, i najtvrdokorniji među nama moraju biti ganuti činjenicom da je veliki broj građana iz svoga skromnoga kućnog budžeta izdvojio pomoć za preživljavanje FCJK – kako oni koji su uplatili jedan euro, tako i oni koji su uplatili 500 eura, poput jednoga crnogorskog iseljenika iz Njemačke.

“Među njima ima i onih kojima ne znamo ime. Među njima ima i onih koji bi objavljivanjem imena možda mogli naići na revanšizam i osvetu poslodavaca, osobito ako su zapošljeni u državnim organima. Zbog toga im svjesno ne navodimo imena”, navode.

Ukazuju da je za crnogorske prilike antologijski postupak Moma Zekovića, Snežane Lakić i Dušanke Kapisode, koji su i pokrenuli donatorsku akciju.

“Firma Bemax donirala nam je krajem prošle godine 20 tona goriva za grijanje za cijelu sezonu, firma Jadroagent Bar donirala je 500 eura, firma Adria Invest Budva donirala je 200 eura, a firma Uniprom Nikšić danas 5.000 eura za FCJK. Za ovih pet dana na račun FCJK uplaćeno je 9.103,50 eura. Među donatorima ističemo Veselina Pejovića koji se ponudio da bude donator i u svakoj narednoj prilici kad neuplaćivanje sredstava FCJK bude pravdano od strane Vladinih eksperata pitanjem što će Crnoj Gori dva fakulteta za crnogorski jezik”, dodaju u upravi te ustanove.

Poručuju da, ma kakav bio ishod borbe, podrška koja im stiže je najbolja moguća potvrda za ispravnost dosadašnjega rada i najveće priznanje koje su mogli dobiti.

“To je i dodatni motiv i snaga da istrajemo u onome što smo započeli. Uprava FCJK upućuje najsrdačniju zahvalnost svima koji su na bilo koji način pružili podršku. Zahvaljujemo i Vladi Crne Gore što je pomogla da shvate i oni što do danas nijesu znali koja je uloga i značaj FCJK za crnogorsko društvo. Smrt fašizmu! Sloboda jeziku”, zaključuju u upravi FCJK.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije