Povežite se sa nama

Društvo

FORCA: SO Ulcinj da raspravlja o istraživanju nafte

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Klub odbornika Nove demokratske snage Forca predložila je Skupštini opštine Ulcinj da razmotri i raspravi pitanje istraživanja za naftom i gasom na podmorju Ulcinja i donijeti zaključke u vezi s konkretnim koracima koje je potrebno poduzeti institucionalno kroz Opštinu Ulcinj.

“Nakon niza investicijskih planova koje je pokrenula centralna vlast u gradu Ulcinju, postaje jasno da, pored centralizacije vlasti u svim oblastima, suprotno svim državnim i međunarodnim zakonima i konvencijama, i ne samo to, već i kao autohtono manjinsko stanovništvo u Ulcinju nemamo pravo da donosimo odluke o budućnosti grada i njegovih građana”, navodi se u inicijativi Kluba odbornika Force.

Navodi se da Forca ne odstupa od odbrane naših ciljeva koji su postulati razvoja i očuvanja identitea za njihov autohton narod, te od odbrane prirodnih, ekonomskih, kulturnih i nacionalnih potencijala.

“Sve ovo bi prije svega trebalo biti u službi razvoja i dobrobiti građana Ulcinja. Dovoljno je spomenuti Valdanos, solanu, centralizaciju prostornog planiranja, granicu morskog dobra, konstantne napade na kulturnu, povijesnu i nacionalnu baštinu u Ulcinju, kao i pljačkaške privatizacije naše ekonomije koja su izgrađena našim doprinosima. U zadnje vrijeme, ovoj listi dodaju se i investicije u hotele, vjetroelektrane, solarna elektrana u Briskoj Gori kao i istraživanje nafte koje su napravljene i prave se protiv ulcinjana, grada Ulcinja i Opštine Ulcinj, ali nas kao Novu demokratsku snagu čini još jačim u odbrani grada i građana Ulcinja”, piše u inicijativi.

Iz tog razloga, kako su naveli, Opština Ulcinj ima obavezu da odbornicima dostavi svu dokumentaciju koja se odnosi na istraživanje nafte u okolini Ulcinja, kako bi se razjasnile odluke vlade Crne Gore u vezi s tim.

“Skupština mora raspravljati i donijeti zaključke: o uticaju na životnu sredinu i ekonomiju, o uništavanju obale i promjeni destinacije iz turističkog u industrijski grad, o kršenju konvencije
o lokalnoj samoupravi čiji je Crna Gora potpisnik, kršenja prava autohtonih naroda kao što su Albanci u Crnoj Gori, lokalni referendum, pa i do protesta”, poručuju iz Force.

Dodali su da zaključke, koji će se donijeti u Skupštini treba poslati Vladi, ali i primorskim opštinama u Crnoj Gori, kao i međunarodnim institucijama koje djeluju u Crnoj Gori.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije