Connect with us

Društvo

BOROVINIĆ BOJOVIĆ: Vjerska prava Ustavom zagarantovana, moraju se ispoštovati

Published

on

Sa presa (FOTO: CDM)

Danas je održana konferencija za medije Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje povodom donošenja novih mjera za borbu protiv koronavirusa.

Direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić kazao je na početku da je od početka drugog talasa urađen 120.561 PCR test.

Trenutno najteža situacija je kaže na Cetinju, u Podgorici i u Budvi.

“Situacija je vrlo ozbiljna. Mortalitet je trenutno 28 puta trenutno veći nego u Švedskoj”, kazao je on.

Zabilježena je visoka aktivnost virusa u svim gradovima u Crnoj Gori, naveo je on.

Na konferenciji će, kako je najavljeno, govoriti ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović, ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović, direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić i državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Borko Bajić.

On je, komentarišući nove mjere donesene juče, kazao da druge, mnogo razvijenije zemlje, imaju dosta restriktivnije mjere za praznike.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Borko Bajić je izjavio da je bilo veoma teško donijeti mjere, jer je “epidemiološka situacija “izmakla kontroli”.

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović tvrdi das u se u donošenju mjera rukovodili strogo medicinskim kriterijumima, dok je  Institut tražio zaključavanje na 15 dana.

Odgovarajući na pitanje da li su mjere selektivne, budući da je dozvoljeno vjersko okupljanje u vrijeme vjerskih praznika, ona je kazala da su vjerska prava zagarantovana Ustavom, a da je crkva, i katolička i pravoslavna, obavezne da obrede organizuje u skladu sa mjerama.

Borovinić tvrdi  da je bazar u Nikšiću događaj koji nosi veliki epidemiološki rizik.

“U samom centru Nikšića, na ovom događaju, imamo mogućnost bliskih kontakata. To upućuje na kontinuiranu proslavu na otvorenom koju je teško kontrolisati i da je povećana  mogućnost transmisije. Ako bismo to okupljanje shvatili na bilo koji način onda bismo mogli očekivati da se takva okupljanja dese i u drugim gradovima”, naglasilaje Borovinić Bojović.

Govoreći o prikupljanju potpisa Peticijom povodom novih mjera, ona je kazala da su sve sugestije dobrodošle.

“Od početka drugog talasa epidemije u laboratorijama IJZ ukupno je urađeno 120.561 PCR test. Od 13. novembra 29.275 testova. Ukupan broj pozitivnih sa današnjim danom je 44.047 osoba, a oporavljenih 34.768. Ukupan broj pozitivnih je 9.279, a preminulih je 624. Najteža situacija je na Cetinju, u Podgorici i u Budvi”, kazao je direktor IJZ.

On je epidemiološku situaciju u Crnoj Gori ocijenio veoma složenom.

Prema njegovim riječima od ponašanja tokom praznika zavisiće i period nakon praznika, pa će se po tome vidjeti koliko su građani poštovali mjere tokom praznika.

Galić je ddao da je kompleteno zaključavanje jedina mjera koja može donijeti i kompletno obuzdati epidemiju, ali da je osam sedmica dug period koji nosi veliko opterećenje po ekonomiju.

Igor Galić kaže da su u okviru IJZ formirali stručnu grupu za imunizaciju koja ima šest članova. Crna Gora je kaže u sistemu kovaksa, i sve svoje obaveze je predugovorima ispunila.

U prvoj nabavci vakcina trebalo bi da ih primi 2-3 odsto građana, a to su medicinski radnici i starije osobe. Procjene su da bi nama trebalo 260 hiljada doza vakcina.

 

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije