Connect with us

Društvo

IJZ: U Domu za stare Grabovac zaražen 31 korisnik i tri zaposlena

Published

on

U Domu za stare Grabovac u Risnu koronavirusom zaražen je 31 korisnik i tri zaposlena, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje (IJZ).

Navodi se da je testiranje uslijedilo nakon što je jedna od zaposlenih prijavila da je pozitivna na koronavirus.

„Odmah nakon otkrivanja indeksnog slučaja, brzim antigenskim testom infekcija je potvrđena kod 13 od 26 testiranih korisnika“, kazali su iz IJZ-a.

Kako su dodali, tokom jučerašnjeg dana epidemiološka služba Doma zdravlja Kotor obavila je PCR testiranje još 51 korisnika i 28 zaposlenih i na osnovu dostupnih rezultata na koronavirus ukupno je pozitivan 31 korisnik i tri zaposlena.

Institutu je iz Doma za stare potvrđeno da su svi korisnici, koji su inficirani koronavirusom, trenutno dobrog opšteg zdravstvenog stanja i nalaze se u izolaciji.

„S obzirom na to da su primili prvu dozu vakcine protiv koronavirusa, očekuje se da neće doći do razvoja komplikacija i teže kliničke slike što je upravo i jedan od glavnih ciljeva vakcinacije“, kaže se u saopštenju.

Iz IJZ napominju da trenutna epidemiolška situacija u Domu dodatno naglašava značaj pravilnog i strogog pridržavanja opštih mjera prevencije nakon sprovedene vakcinacije, s obzirom na to da se optimalna zaštita vakcinisanih osoba koje nijesu bolovale obezbjeđuje tek nakon primljene dvije doze vakcine.

Oni su apelovali na građane kojima predstoji vakcinacija da sa dodatnom pažnjom poštuju opšte preventivne mjere, kako se ne bi izložili virusu u danima pred ili neposredno nakon vakcinacije što može značajno uticati na učinkovitost tog procesa.

IJZ, kako su poručili, nastavlja da intenzivno prati epidemiološku situaciju u pomenutoj ustanovi i pružiće svu neophodnu podršku i pomoć iz domena našeg rada i zakonskih nadležnosti.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije