Connect with us

Društvo

ILINČIĆ: Školska godina da počne 1. septembra, ukoliko epidemiološka situacija bude dozvoljavala

Published

on

U Ministarstvu zdravlja, juče je održan sastanak kojem su prisustvovali direktorica Direktorata za predškolsko, osnovno i inkluzivno obrazovanje u Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta, Slavica Ilinčić, državna sekretarka u Ministarstvu zdravlja, Anka Vukićević i direktor Instituta za javno zdravlje, Igor Galić, a tema sastanka bila je organizacija nastave u susret novoj školskoj godini.

Predstavnica MPNKS, Slavica Ilinčić, izložila je prijedlog Ministarstva da predstojeća školska godina počne prvog septembra, po nedavno usvojenom Školskom kalendaru, uz prisustvo djece u školama i uobičajeno trajanje školskog časa od 45 minuta, ukoliko to epidemiološka situacija bude dozvoljavala.

Ilinčić je rekla da u ovom pravcu razmišljaju i predstavnici Unicefa, sa kojima je nedavno održan sastanak na istu temu, ali da su to i preporuke Svjetske zdravstvene organizacije.

Galić je izjavio da je Institut za javno zdravlje načelno saglasan sa stavovima Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta i Unicefa, ali da će, zbog neizjesnosti razvoja epidemiološke situacije, Institut konačne preporuke dati u narednom periodu.

On je posebno istakao da bi bilo poželjno da se svi zaposleni u prosvjeti, kao i roditelji djece koja pohađaju nastavu vakcinišu.

“Na taj način ćemo najbolje sačuvati djecu od obolijevanja, a samim tim očuvati sistem obrazovanja i izbjeći moguće restriktivne mjere, koje će zavisiti od nivoa epidemije“, poručio je Galić .

Takođe, u toku su provjere snabdjevenosti škola svim potrebnim dezinfekcionim sredstvima i maskama, s obzirom na činjenicu da u tom pogledu neće biti promjena, dakle nošenje maski, mjerenje temperature na ulazu i korišćenje dezinfekcionih sredstava će biti obavezno i u narednoj školskoj godini.

Na sastanku je dogovoreno da se od početka školske godine, u saradnji sa Institutom za javno zdravlje, nastavi sa vođenjem evidencije o broju zaraženih u prosvjeti, kako zaposlenih, tako i djece, pri čemu će podaci biti generisani i objavljeni na kraju svake sedmice na sajtovima skolskastatistika.edu.me i covid19.edu.me.

Državna sekretarka u Ministarstvu zdravlja, Anka Vukićević, u načelu je izrazila saglasnost sa navedenim stavovima, ističući da će se Ministarstvo zdravlja, kao i do sada, voditi preporukama Instituta za javno zdravlje, kao nadležne institucije za ovu oblast.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije