Connect with us

Društvo

IZDAŠNO ZA NVO OD EU: Ukupno 4,2 miliona, a za CGO, FES, Politikon i CZIP ukupno 3,5 miliona eura

Published

on

Zgrada Delegacije EU u Podgorici (FOTO: FB)

Evropska unija je dodijelila ukupno 4.250.000 eura podrške za različite aktivnosti u cilju osnaživanja organizacija civilnog društva u Crnoj Gori i njihovog učešća u procesu EU integracija, saopšteno je iz Delegacije EU u Podgorici.

Cilj podržanih aktivnosti jeste, kako je saopšteno, da osnaži inkluzivno učešće građana u procesima kreiranja javnih politika, kao i da unaprijedi saradnju i dijalog između civilnog društva i vlade.

Kako podsjećaju, nakon dva javna poziva za podnošenje prijedloga projekata i raspisanog međunarodnog tendera, na kraju 2020. godine potpisana su dva ugovora o bespovratnoj finansijskoj podršci (grantovima) i ugovor o uslugama, čije će sprovođenje početi 2021. godine.

Centar za građansko obrazovanje (CGO), u partnerstvu sa tri organizacije, Frederich-Ebert-Stiftung (FES), Politikon mrežom i Centrom za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP), dobili su grant u iznosu od oko 3,5 miliona eura, za projekat pod nazivom “Organizacije civilnog društva u Crnoj Gori – od osnovnih usluga do oblikovanja javnih politika – projekat M’BASE”.

Kako je saopšteno, u sklopu ovog projekta, oko 2.750.000 eura biće distribuirano u vidu podgrantova za projekte organizacija civilnog društva širom Crne Gore.

Raspodjela podgrantova domaćim organizacijama civilnog društva biće, kako je saopšteno, sprovedena na osnovu objektivnih kriterijuma navedenih u pozivu za podnošenje predloga projekata, i biće nadgledana od strane više aktera, uključujući i Delegaciju EU.

“Centar za razvoj nevladinih organizacija (CRNVO), u partnerstvu sa dvije domaće NVO, NATURA i Institut za medije, dobili su 250.000 eura za drugu fazu Resursnog centra EU za organizacije civilnog društva. Glavni cilj ovog projekta jeste da unaprijedi kapacitet organizacija civilnog drušva da budu proaktivni, agilni i efikasni akteri u društvu, kao i doprinose stvaranju povoljnog ambijenta za razvoj OCD.

Takođe, EU je obezbijedila 500.000 eura za tehničku pomoć Vladi. Ova sredstva će biti iskorišćena za podršku javnim institucijama (prvenstveno Ministarstvu javne uprave) u cilju unapređenja kvaliteta njihove saradnje sa organizacijama civinog društva. Ugovor će sprovoditi organizacija SOFREGO (Societe Francaise de Realisation, d’Etudes et de Conseil)”, navedeno je u saopštenju.

Sredstva su, kako je saopšteno, obezbijeđena iz programa Evropske unije za civilno društvo (Civil Society Facility) i medije, u okviru Instrumenta pretpristupne pomoći – IPA II.

 

 

 

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije