Connect with us

Društvo

KATNIĆ: Postojeći tužilački zakoni sjajni i donešeni uz sve preporuke potrebne na ovom nivou razvoja crnogorskog društva

Published

on

Foto: RTCG

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić kazao je da su postojeći tužilački zakoni sjajni i da su donešeni uz sve preporuke potrebne na ovom nivou razvoja crnogorskog društva.

„Imajući to u vidu i koliko smo vremena potrošili da bi se donijeli ovi zakoni i da su naši zapadni prijatelji uložili ogromna sredstva i stvaranje SDT. Eliminisanjem svega toga, do čega bi dovele izmjene dva tužilačka zakona, dovele bi do toga da sve to propadne. Ni za 10 godina je nemoguće formirati jedan ovakav tim”, kazao je Katnić gostujući na Televiziji Crne Gore.

Povodom ostavke koju je ponudio, rekao je da se osjećao odgovornim „poput kapetana broda”.

„SDT i specijalni policijski tim je jedna organizovana struktura koja garantuje građanima da će im prava biti zaštičena i da će vladavina prava biti na traženom nivou”, rekao je Katnić.

On je dodao da je cilj „retrogradnih ideja” da se to eliminiše i da se dovede „neki surogat” koji bi bio protiv vladavine prava. GST je rekao da je sa premijerom Krivokapićem razgovarao i da mu je on poručio da Vlada nema mogućnost da spriječi donošenje zakona.

„Molio sam za pomoć i podršku vlade, u organizacionim elementima i predlaganju poboljšanja zakona. Zaključio sam da on nije u mogučnosti da utiče na zakonodavno tijelo jer nema partiju. On me pozvao prije 4-5 dana i kazao da je sa njim razgovarao neko iz Demokata ili URE i da bi oni povukli zakone ako bi ja podnio ostavku” istakao je Katnić.

On je kazao dao obećanje da će se povući u privatnu praksu ako mu se da garancija o povlačenju zakona.

Povodom reakcija Evropske unije na najavljene promjene zakona, Katnić je će istakao da je u EU nezamislivo da se zakoni mijenjaju protivustavno.

„Rešenja su samo u pravcu eliminisanja GST i Tužilačkog savjeta. EU je shvatila da su ovi zakoni zadnja brana nevjerovatnom upliv političkog u tužilaštvo”, rekao je Katnić. On je ocjenio da bi izmjene uticale na samostalnost tužilaštva.

Odluka Apelacionog suda – iznenađenje

Katnić je rekao je da je iznenađen odlukom Apelacionog suda da na ponovno odlučivanje vrati slučaj pokušaja terorizma 2016. godine, ali da je poštuje.

Kazao je da je bilo pritisaka iz DF-a na ministra Vladimira Leposavića da da izjavu o donošenju Zakona o amnestiji.

Nije htio da komentariše obrazloženje Apelacionog suda u slučaju „državni udar”.

„Državni udar je u svakom slučaju bio terorizam u pokušaju. O tome vam ne mogu govoriti, sem da je potrebno da tužioci moraju da nastave da rade”, kazao je Katnić.

„Ako bi se opet donijela oslobađajuća presuda, mi bi imali pravo žalbe”, naveo je glavni specijalni tužilac.

Podsjetio je da je devet osoba potpisalo sporazume o priznanju krivice, i rekao da je sud donio odluku da je priznanje u skladu sa dokazima, te da su ta lica su bila optužena za stvaranje kriminalne organizacije i pokušaj terorizma.

Na pitanje da prokomentariše izjavu jednog od lifera DF-a Andrije Mandića, Katnić je rekao da mu te osobe prijete od samog početka.

„Mi smo pokrenuli krivični postupak protiv preko 60 organizovanih kriminalnih grupa, od njih su dvije – jedna koju je organizovao Medojević, a druga čiji su članovi bili Andrija Mandić i Milan Knežević. Niko od ovih drugih kriminalnih grupa nije prešao tu granicu i prijetio kao što ovi prijete. Mandić je u Skupštini pozvao kriminalne grupe da sa mnom malo porazgovaraju oko okolnosti…”

Katnić ističe da bi građanima trebalo da bude jasno da su ruski i srpski nacionalisti i pripadnici kriminalnih grupa odlučni da se obračunaju sa specijalnim tužiocem i svima koji su spriječili pokušaje terorizma.

„Ne mogu da podnesu da su poraženi, da su otkriveni u imperijalističkoj aktivnosti… A jedna od tih aktivnosti je i pokušaj da se promijene ovi zakoni”, naveo je on.

Katnić ukazuje na to da Evropska komisija jasno ističe uspjehe Tužilaštva, i dodaje da su rezultati i u godini korone povećani za preko 50 odsto.

„Kad sam čuo da primijer iznosi da podaci izlaze iz Tužilaštva i da on kao premijer daje upute kako mi treba da radimo… Moram kazati da me to podsjetilo na pozorišnu predstavu „Balkanska carica”, gdje su akteri bili serdari i vojvode jer su vjerovali da oni to najbolje rade…”, kazao je Katnić.

Savović prekršio zakonske obaveze

Komentarišući prijavu zbog slučaja „državi udar”, koju je podnio specijalni tužilac Živko Savović, Katnić je kazao da se radi o medijskim spinovima, te da Savović nije mogao da podnese krivičnu prijavu.

„Uzimamo da je stvarno vjerovao da su ova lica počinila krivična djela on je mora podnijeti naredbu za sprovođenje istrage. On to ne radi nego podnosi krivičnu prijavu, što je ozbiljna zloupotreba. Učinio je nešto što nije mogao, on je ozbiljno prekršio norme i zakonske obaveze. Ne želim da nagađam zašto je to učinio, ali je potrebno gledati širi kontekt. Ove optužbe su dovele u pitanje kredibilitet tužilaštva i ja sam morao da reagujem. On je podnio i privatnu krivičnu prijavu zbog nečega što je saznao kao tužilac što zakon takođe ne dozvoljava “, kazao je Katnić.

On je istakao da su netačne tvrdnje Savovića da je „perfidno ometao” podnošenje krivičnih prijava protiv Ivana Brajovića.

„Protiv Brajovića je podnesena krivična prijava MANS-a. Da bi bila zloupotreba službenog položaja, jedan od elemenata je da se nekome pribavi protivpravna imovinska korist. Da bi se moglo odlučiti da li je počinio krivično djelo i predmet dostavi ODT potrebno je da se izvrši vještačenje. Ja sam samo sugerisao da se odredi vještak i izvještači i on još nije određen i to se ne može završiti bez toga – to zna i pravnik sa prve godine”, rekao je Katnić.

Zbog ugroženosti tužilaštva skinute oznake tajnosti

Glavni specijalni tužilac kazao je da je skinuo objavu tajnosti sa transkripta i razgovora funkcionera Demokrata jer je došlo do ugrožavanja Tužilaštva.

On je dodao da je to uradio u skladu sa zakonom.

„Donio sam da bi se sve to razjasnilo da se samo sa malog segmenta skine oznaka tajnosti. Imam pravo na to, stvoreni su uslovi”, kazao je on.

Negirao je tvrdnje da „u fioci” drži pojedine predmete kako bi ucjenjivao pojedine političare kad za to dođe vrijeme.

Mito

Katnić je rekao da SDT nije pokrenulo postupak u slučaju mita u iznosu od 21 milion eura, ponuđenog potpredsjedniku Vlade Dritanu Abazoviću, zbog toga što on u tom periodu  nije bio javni funkcioner zato što skupštinski saziv nije bio formiran.

Kazao je i da je Abazović iznio neke činjenice da nije bilo toga što može da predstavlja osnov sumnje da je neko lice počinilo krivično djelo nuđenja mita.

Katnić je rekao da povodom slučaja lažnog predstavljanja Stevana Simijanića još uvijek nema ništa što je u njihovoj nadležnosti.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije