Connect with us

Politika

DF: Smanjenje starosne granice za penziju nije upereno protiv Katnića

Published

on

Nije tačno da su Izmjene i dopune zakona o radu donijete zbog Milivoja Katnića jer njemu funkcija prestaje i u skladu sa Zakonom o Državnom tužilaštvu, gdje tužiocu prestaje funkcija kada stekne uslove za starosnu penziju, saopštili su iz Demokratskog fronta. Oni su kazali da opozicija najavljuje da će tražiti pomoć međunarodne zajednice i ocjenu ustavnosti odredbi iz Zakona koje su sami izglasali kada su bili na vlasti.

“Izmjene i dopune Zakona o radu i odredba o smanjenju starosne granice za odlazak u penziju po sili zakona nije bila uperena ni protiv jednog lica u Crnoj Gori, već isključivo da bi se uskladila ova norma sa normom iz Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju”, navodi se u saopštenju

Smanjenje starosne granice sa 67 na 66 godina za sticanje uslova za starosnu penziju,kako su kazali, izglasala je upravo bivša vlast.

“Pojedince iz bivšeg režima je zabrinula informacija da ovim izmjenama Zakona SDT Milivoje Katnić mora u penziju po sili zakona, a onda su oni u problemu jer će novi SDT pokrenuti postupke zbog višegodišnjih pljački, kriminala, nezakonitih dodjela stanova i kredita povlašćenim pojedincima”, navodi se u saopštenju.

Tvrde da Izmjene i dopune zakona o radu nijesu donijete zbog Milivoja Katnića jer njemu funkcija prestaje i u skladu sa Zakonom o Državnom tužilaštvu, gdje tužiocu prestaje funkcija kada stekne uslove za starosnu penziju.

“U skladu sa članom 17 i 18 Zakona o PIO, Katnić je stekao uslov za starosnu penziju, znači po zakonu koji je usvojio bivši režim kada je iz ranijeg zakona o PIO u čl. 17 spustio starosnu granicu sa 67 na 66 godina života i propisao umanjenje te granice po članu 18 u zavisnosti od vremena provedenog na radnim mjestima sa uvećanim stažom. Kakve simbolike”, kažu iz DF-a.

Ističu da su Izmjene i dopune Zakona o radu i odredbe o smanjenju starosne granice, jednoglasnona Odboru za zdravstvo, rad i socijalno staranje glasali svi prisutni članovi odbora, i iz vlasti i iz opozicije, među njima i profesorica prava, poslanica Draginja Vuksanović Stanković, kao i poslanik SD Boris Mugoša, a za Zakon u načelu na plenumu 46 poslanika glasalo je ZA, a Ukaz o proglašenju Zakona donio je Milo Đukanović.

“Sada poslanik Šehović i ostalo društvo iz opozicije najavljuju da će tražiti pomoć međunarodne zajednice i ocjenu ustavnosti odredbi iz Zakona za koji su glasali, za iste odredbe koje su u Zakon o PIO sami izglasali kada su bili na vlasti. Valjda je sada svima jasno da su ovo očajnički pokušaji bivšeg režima da spašavajući Katnića spašavaju sebe, a Šehoviću i njemu sličnim poruka – da umjesto vraćanja stare odredbe u Zakon o radu, vrate nezakonito stečene stanove, kredite i opljačkani novac od građana”, zaključili su iz DF-a.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije