Connect with us

Društvo

KOPRIVICA: Kad sam se pojavio, Čirgić je doživio delirijum tremens

Published

on

Koprivica (FOTO: In4s)

Koordinator u Ministarsvu prosvjete, nauke, kulture i sporta Dragan Koprivica optužio je dekana Fakulteta za crnogorski jezik Adnana Čirgića da je zloupotrijebio studente danas na Cetinju. Spreman je, kaže, da sa bilo kim obavi razgovore i izražava žaljenje što se, kako ističe, “spontani” skup pretvorio u rušilačku, huligansku akciju proboja u državne prostorije resornog Ministarstva, o čemu i pravna država mora dati svoje tumačenje.

“S obzirom na to da ne pripadam osobama koje dižu tenzije, a mogao bih to povodom današnjih nemilih dešavanja ispred zgrade i u samoj zgradi resora za kulturu na Cetinju, navešću samo nekolika detalja: Bitan je podatak da je ispred zgrade organizovan neprijavljeni skup, tzv. “spontano okupljanje”, nezadovoljnih studenata i profesora Fakulteta crnogorskog jezika i književnosti. Naravno, sve u režiji Adnana Čirgića, koji se na protestu ponašao ne kao profesor univerziteta, nego je vrištao kao obični huligan i uličar”, kazao je Koprivica.

Nije htio, kaže, propustiti priliku, i pored upozorenja policije na Cetinju da je njegov izlazak rizičan, pa je izašao pred skup da pozdravi prisutne i pozove na razgovor nekoliko profesora i studenata, što je bila i njegova obaveza u datom trenutku.

“Naravno, čim sam se pojavio, Čirgić je doživio delirijum tremens, što se prenijelo na jedan broj prisutnih. U pokušaju da smirim situaciju poslao sam čak i poljubac okupljenima prije nego pozovem predstavnike da uđu u zgradu, ali su već tad počele prijateljski da lete kamenice, pa sam ušao u ulaz. Zatim je jedan broj ostrašćenih pojedinaca nasilno prodro u zgradu i pored policijskog i dežurnog obezbjeđenja, pa su i uskakali u kancelarije, vikali na zaposlene službenice praveći nered po službenim prostorijama, valjda da im na prigodan način čestitaju Osmi mart. Vjerujem da će o tom klasičnom upadu u državne prostorije i nadležni organi dati svoj sud”, tvrdi Koprivica.

Okupljenima je, ističe, u najboljoj namjeri htio saopštiti stav resornog Ministarstva da studenti FCJK nemaju razloga da brinu za svoje studiranje, da budžet još nije usvojen.

“Ali se od Čirgićeve vriske iz mase nije moglo doći do riječi. Naravno, on je napravio vid klasične zloupotrebe studenata prvenstveno u svoje svrhe. A kad već apeluje za uplate nek se zapita koliko je dosad državnog novca otišlo na njegove apanaže kao, navodno, istaknutog kulturnog stvaraoca, pri čemu on nema zakonski osnov za sticanje tog statusa. A i inače smatram da Čirgić ima neke probleme lične prirode. U svakom slučaju, kad god zatreba, spreman sam da sa bilo kim obavim razgovore na Cetinju, i izražavam žaljenje što se “spontani” skup pretvorio u rušilačku, huligansku akciju proboja u državne prostorije resornog Ministarstva, o čemu i pravna država mora dati svoje tumačenje. Koliko god neredi i nemiri po Crnoj Gori nekom odgovarali, građanski mir predstavlja osnov svih perspektiva naše zemlje na putu ka EU. Svakako, u to se ne uklapaju nasilni akti poput današnjih, uz uskakanje pojedinaca u državne prostorije i pravljenje haosa po visokoj instituciji Crne Gore”, zaključio je Koprivica.

 

 

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije