Connect with us

Društvo

KORDIĆ: Evropa nije zabranila državi da spasi nacionalnu avio kompaniju

Published

on

Foto: RTCG

Govoreći o gašenju Montenegro erlajnsa glavna pregovaračica sa EU Zorka Kordić, gostujući na RTCG, kaže da nije Evropska unija nametnula ili zabranila državi da spasi svoju nacionalnu kompaniju.

„Suština konkurencije u EU je da se obezbijede pravični uslovi ma kojoj kompaniji za učešće na tržištu“, kazala je Kordić i dodala da je to najvažniji princip u EU kada je u pitanju njeno tržište.

„Politika EU je sasvim jasna. U Poglavlju 8 dobili smo jasan kriterijum na koji način Crna Gora može napredovati. Nije kriterijum bio – ugasite Montenegro erlajns. Suština je da se sistem priprema da politiku konkurencije sprovodi na adekvatan način. To znači da pravna tekovina mora biti u potpunosti usklađena i da organi koji se bave kontrolom državne pomoći moraju imati kapacitet da to rade na adekvatan način“, kazača je glavna pregovaračica.

Dodala je da je važno da Agencija za zaštitu konkurencije jača svoje nadležnosti.

 

Govoreći o datumu ulaska u EU, Kordić kaže da je važno da do kraja 2023. godine naša zemlja ima unutrašnju spremnost.

 

„Do kraja 2023. godine mi moramo imati unutrašnju spremnost, odnosno prenošenje propisa u naše domaće zakonodavstvo kako bi taj period od godinu i po do dvije ratifikacije mogao da teče. Najvažnije je da ovaj proces, je proces sticanja vještina i znanja svih naših institucija da sprovode pravnu tekovinu EU“, kazala je Kordić.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije