Connect with us

Politika

KORDIĆ: Neophodna kultura političkog dijaloga kako bi ispunili obaveze iz pregovaračkog procesa

Published

on

Ispunjavanje obaveza u poglavljima 23 i 24 je glavni prioritet nove Vlade i, u tom smislu izvršna vlast će pristupiti punoj primjeni Nove metodologije u susret prvoj političkoj Međuvladinoj konferencji, kazala je glavna pregovaračica Zorka Kordić na sastanku sa ambasadorkom Estonije u Crnoj Gori Kristi Karelsohn.

“Kako bi uspješno ispunili obaveze, ne samo iz ključnih poglavlja, nego iz kompletnog pregovaračkog procesa, neophodno je uspostaviti kulturu političkog dijaloga koja će postaviti temelje zdrave demokratije i zdravog društva“, navela je Kordić.

Kordić je istakla da je potrebno uspostaviti jasne prioritete za dostizanje završnih mjerila za poglavlja 23 i 24 i definisati mjere rane integracije za primjenu nove Metodologije procesa pristupanja, te da predstojeća Međuvladina konferencija predstavlja dobru platformu za to.

Ambasadorka Karelson je istakla da Estonija snažno podržava zemlje Zapadnog Balkana na putu prema članstvu u EU i da ostaje prijatelj politike proširenja.

Poručila je da će Estonija nastaviti da pruža podršku Crnoj Gori i iskazala spremnost da svoje dragocjeno iskustvo i ekspertizu, u oblastima u kojima je lider u Evropi, podijeli sa crnogorskim timovima, narocito u oblasti upravljanja i digitalizacije.

Ambasadorka je naglasila neophodnost saradnje svih političkih aktera, kako bi Crna Gora postala prva sledeća članica evropske porodice ukazavši da Estonija može poslužiti kao dobar primjer u tom dijelu, gdje su sve političke partije bile jednoglasne u pogledu članstva te zemlje u EU.

“Sagovornice su se saglasile da dvije države povezuje dosta sličnosti, te da postoji dosta prostora za jačanje saradnje”, saopšteno je iz Vlade.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije