Connect with us

Društvo

RUSKI TAJKUN OLEG DERIPASKA: Donirao laboratoriju za testove na koronu u Kotoru

Published

on

Najmodernija laboratorija za PCR testove, vrijedna 340.000 eura, otvorena je danas u Domu zdravlja u Kotoru, saopšteno je iz te zdravstvene ustanove.

To znači da uzorci PCR testova građana od danas više neće morati da se šalju u inostranstvo na analizu, već će moći da se besplatno obavljaju u kotorskom Domu zdravlja.

“Zahvaljujući donaciji Olega Deripaske, kotorski Dom zdravlja je dobio jednu od najsavremenijih i najkvalitetnijih laboratorija ovog tipa na svijetu, u kojem će dnevno moći da se analizira prosječno 550 testova na korona virus. U novoj PCR laboratoriji biće obrađivani uzorci koji pristignu iz Opšte bolnice Kotor i drugih primorskih mjesta, a pružaće besplatne usluge stanovnicima većeg dijela crnogorskog primorja, između ostalog opština Herceg Novi, Tivat, Kotor, Budva i Bar, kao i stranim osiguranicima koji žive u Crnoj Gori”, rekli su predstavnici kotorskog Doma zdravlja.

Laboratoriju su otvorili direktor te zdravstvene ustanove Igor Kumburović, direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić, direktorica Direktorata za zdravstvenu zaštitu u Ministarstvu zdravlja Mevlida Gusinjac, potpredsjednik opštine Kotor Nebojša Ševaljević, predstavnica samostalnog sindikata zdravstva Ljiljana Krivokapić i predstavnik dobrotvorne fondacije “Volnoe Delo” Oleg Deripaska.

“Prethodnih mjeseci dobijao sam dosta poziva od ljudi iz Crne Gore, uključući sindikat zdravstva i druge. Svi su me pitali da pomognem u borbi protiv korona virusa. Oprema je nabavljena, dopremljena i puštena u rad. Uspjeli smo da ljudima iz Crne Gore obezbijedimo pristup najkvalitetnijoj dijagnostičkoj opremi koja je jedna od ključnih stvari u borbi protiv korona virusa. Vjerujem da će ovo da olakša rad svih zaposlenih u medicinskom centru u Kotoru”, poručio je Deripaska.

U laboratoriju, osim opreme, kao donacija stigli su i potrošni materijali neophodni za laboratoriju, specijalna zaštitna oprema za zaposlene i dezinfikaciona sredstva.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije