Connect with us

Politika

KRIZA VLASTI: Kotorska skupština se nije sastala više od 90 dana

Published

on

Odlaganje sedme sjednice Skupštine opštine Kotor u srijedu pokazalo je da u aktuelnoj vladajućoj koaliciji nešto ne štima, ali o tome za sada niko ne želi javno da govori.

Sjednica SO sa obimnim dnevnim redom od 37 tačaka, koja je u srijedu trebala početi u 8 sati i 30 minuta, prvobitno je odložena za 10.30 časova i to na zahtjev odborničkog kluba Demokratske Crne Gore. To je malom broju odbornika koji je došao na sjednicu u zakazanom terminu saopštila predsjednica SO Maja Mršulja, a potom u 10.30 časova obavijestila da se sjednica odlaže na neodređeno vrijeme. Na sjednicu nijesu došli odbornici DF-a i Demokrata.

Kako Pobjeda nezvanično saznaje, odbornici DF-a su nezadovoljni jer uoči zakazivanja sjednice nijesu konsultovani o terminu njenog održavanja, te su se odlučili da je bojkotuju. Stvarni razlog sukoba i netrpeljivosti Demokrata i Demokratskog fronta na lokalnom nivou za sada nije poznat.

Sagovornik Pobjede iz redova vladajuće koalicije navodi da je očigledno da se sukob DF-a i Demokrata na državnom nivou prenio i na lokalni nivo. Prvi otvoreni sukob i prozivke između ove dvije partije vladajuće koalicije u Kotoru uslijedile su nakon otkazivanja prikazivanja filma Borisa Malagurskog u kotorskom Centru za kulturu. Tada su iz DF-a saopštili da je po nalogu iz Podgorice predsjednik opštine Kotor Vladimir Jokić zabranio projekciju filma „Crna Gora podijeljena zemlja“ Borisa Malagurskog. Iz DF-a su tada kazali da od 16. juna traje kontinuirani pritisak Jokića da zabrani projekciju ovog filma.

– Pošto nije uspio preko svog predstavnika iz redova Demokrata u Savjetu KC Kotor da ostvari ono što mu je naređeno, svojim dopisom od 23. juna direktoru KC, pozivajući se na Statut Opštine Kotor, naložio je otkazivanje projekcije filma. Ovakvo ponašanje predsjednika Opštine daje vjetar u leđa „neformalnim grupama“ da preuzmu upravljanje gradom – navodi se u saopštenju DF-a.

Iz kotorskog SD su juče upozorili da sjednica SO Kotor nije održana 90 dana, ali da su ubijeđeni da resorno ministarstvo neće reagovati na ovu činjenicu.

– Kako smo ubijeđeni da resorno ministarstvo neće reagovati na činjenicu da se sjednica kotorskog parlamenta nije održala 90 dana, oslonićemo se na sud Kotorana koji će ovakvu nebrigu o Kotoru znati da kazne prvom prilikom – poručuju iz ove partije.

U SD ocjenjuju da je nakon odlaganja sjednice kotorskog parlamenta postalo jasno da ovaj saziv „oslobodilaca“ funkcioniše taman kao i grupa samozvanih eksperata koji sjede u Vladi.

– Ponovo nam se emituje stari film koji smo gledali u periodu 2016-2019. godine. U tom lošem filmu Kotor je postao žrtva političkih prepucavanja i borbe za podjelom izvršne vlasti. Kotor je postao zarobljeni grad, grad koji nema Skupštinu (gdje se po pravilu i zakonu donose sve odluke bitne za funkcionisanje jedne opštine), grad koji nema bazen, grad saobraćajnih gužvi – to je uvijek i bio, ali sada nema ko to da riješi, grad u kome se turisti kupaju u fekalijama, grad nesređenih zelenih površina… jednostavno grad koji stoji u vremenu umjesto da napreduje kako to Kotor i zaslužuje – saopšteno je iz SD.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije