Connect with us

Društvo

KRAJ ŠTRAJKA: Advokati se u ponedjeljak vraćaju na posao

Published

on

Nakon gotovo 70 dana obustave rada advokati se u ponedjeljak vraćaju na posao. To je za Radio Crne Gore saopštio predsjednik Advokatske komore Zdravko Begović. Kaže i da su već odredili članove radne grupe koji će raditi na izmjenama Zakona o elektronskoj fiskalizaciji i da će listu advokata u propisanom roku od sedam dana po potpisivanju protokola dostaviti nadležnim ministarstvima. Uvjeren je i da će efikasnim radom tokom septembra i oktobra smanjiti broj predmeta u sudovima i tužilaštvima

Od 700 advokata većina je prihvatila ponudu ministarstava finansija i pravde. Time su se stekli uslovi, ocjenjuje predsjednik Advokatske komore Zdravko Begović, da se prekine obustava rada koja je na snazi od 24. maja.

“Danas će Upravni odbor Advokatske komore donijeti odluku kojom će se suspendovati obustava pružanja pravne pomoći i advokati će početi sa radom u ponedjeljak”, kazao je Begović.

Protokol minstarstava predviđa da se formiraju radne grupe koje će analizirati, te sačiniti prijedlog izmjena Zakona o elektronskoj fiskalizaciji do kraja godine.

“Mi već u Advokatskoj komori imamo advokate koji će biti članovi tih radnih grupa i naravno u roku od sedam dana od potpisivanja protokola mi ćemo dostaviti  imena advokata koji će učestvovati u radu, koji će izvršiti analizu Zakona o fiskalizaciji, njegovu sadržinu i pronaći odgovarajuća pravna rješenja koja su adekvatna statusu Advokatske komore, shodno Ustavu, gdje je komora definisana kao vrlo specifična profesija”, naveo je Begović.

On ne osporava da su se tokom obustave rada advokata u sudovima i tužilaštvima gomilali predmeti. Očekuje, međutim, i da će i pored godišnjih odmora u avgustu, dijalogom doći do rješenja, odnosno da će svi predmeti koji su odloženi za septembar i oktobar biti efikasno stavljeni u proceduru.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije