Connect with us

Društvo

LOCKDOWN NAKON IZBORA U NIKŠIĆU: Otvoreni za bjelosvjetske protuve i pse rata

Published

on

Samo su nepopravljive naivčine pomišljale da se danas, na presu Ministarstva zdravlja i IJZ u Crnoj Gori može proglasiti lockdown.

Ni 18 umrlih u jednom danu, ni svakodnevni rekordi u broju zaraženih, ni kolaps zdravstvenog sistema, nijesu bili dovoljni za odluku o zaključavanju. Interes “srpskog sveta” još jednom je pretpostavljen zdravlju građana Crne Gore. Bitka za Nikšić, koju već sedmicama vode petparačke televizije iz Beograda, stotine stranih državljana koji krstare gradom piva i čelika sve radeći za nekoliko srpskih struja od kojih bi svaka ponovo pucala u Ljuba Čupića, mora da se okonča pobjedonosnim maršom.

Oni koji će umrijeti zbog toga što će im neki Srbin iz Hercegovine ili sa Terazija donijeti koronu, samo su kolateralna šteta za viši cilj. Dobiti Nikšić, znači imati otvoren put da se, jednom za vazda, stavi asimilatorska šapa na Crnu Goru. Više nema potrebe da se za račun velikodržavnog projekta u Crnu Goru šalje vojska, još manje da se projektuje neki novi Mojkovac kao uvertira za slom Crne Gore.

Putna torba vakcina

U Crnoj Gori se u decenijama iza nas, sofisticiranim ili manje suptilnim metodama asimilacije, nakotilo toliko izroda, odrođenih i tuđinu servilnih ljudi, čitava stada spremna da kleknu zarad nekog popa sa kojim im je zajednička jedino mržnja prema svemu crnogorskom, da više nema potrebe za primjenom sile.

Još kada, pride, koronavirus odradi svoje, pa se dokaže da zabit poput Crne Gore ne zaslužuje ni vakcine, ni lockdown, onda sve dolazi na vodenicu arhitekata “srpskog sveta”. Dok pažljivo slažemo priloge u kojima se Srbija visoko kotira kao uzor država, sposobna i vrijedna da dobije vakcine i imunizuje svoje stanovništvo, Crna Gora treba da se prikaže kao uboga provincija kojoj će čak i milostinja iz Beograda od 2000 vakcina u putnoj torbi aviona AirSerbia, biti više nego što zaslužuje.

Crna Gora danas liči na kuću, u kojoj su unutrašnja vrata i prozori zazidani da ni muva ne može preći. Ali zato, ta kuća, voljom ovdašnje vlasti, nema spoljna vrata i prozore i ka njoj duvaju i košave i orkani sa sjevera i iz zapadnog entiteta, koji samo što je nijesu urušili, poput zemljotresa zbog koga i danas, poslije 42 godine, kukaju što su od plate za nas odvajali neku crkavicu.

Zdravstvo pred kolapsom, vaistinu

I onda, u moru neznanja, bahatosti, samoljublja i bezobrazluka lidera nove vlasti, iskoči neko ko, u trenutku iskrenosti ili očaja, pokaže da je neuigranost svesrpskog tima za kolonizaciju Crne Gore, jedan od aduta svih onih koji bi da Crnu Goru jednog dana vrate sebi.

Ministar vanjskih Radulović, u pismu Evropskoj uniji i NATO-u, očito nekoordiniranom sa ministarkom zdravlja, u nekoliko rečenica napiše dijanozu stanja: zdravstveni sistem Crne Gore je pred pucanjem, nedostaju ljekari, tehničari i medicinsko osoblje, ljudski resursi su limitirani, danak je veliki broj žrtava…

I da: Crna Gora je, priznaje Radulović, trenutno jedna od zemalja koja je najozbiljnije pogođena korona virusom u Evropi.

Samo je falilo da doda kako uprkos umiranju ljudi i kolapsu zdravstva, srpska stvar stoji veoma dobro. I da je ovo prvo, najmanja moguća cijena za uspjeh ovog drugog.

Crna Gora je ostavila otljučana vrata za sve bjelosvjetske protuve i pse rata. Svi će oni doći iz neke Bileće, Trebinja, Surdulice ili Crne Trave, da pomognu da se srpska stvar “dole”, u Crnoj Gori, zaokruži izbornom pobjedom u Nikšiću.

Na oltar velikodržavnog projekta, ovoga puta će položiti Crnogorce stradale od tamo nekog virusa, koji su dali svoje živote da bi neko dovršio posao koji su počeli Ilija Garašanin i Sima Milutinović Sarajlija, nastavili Savo Fatić i Gavrilo Dožić, pa Pavle Đuriđić i Bajo Stanišić, sve do Momira Bulatovića i Branka Kostića, zaključno sa Dritanom Abazovićem i Andrijom Mandićem.

Inače, zaključavanje Crne Gore, desiće se u ponedjeljak ili utorak, odmah nakon što državljni okolnih zemalja koji će u nedjelju glasati, napuste Nikšić.

R.P.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije