Connect with us

Društvo

LOVCI: Moratorijum nije odgovor za krivolov

Published

on

Zalaganje za uvođenje moratorijuma na lov ostavio bi prostor za krivolov kojim bi se onda nesmetano mogli baviti povlašćeni, saopštio je građanski aktivista i lovac Radan Raičević. On je poručio da je odgovor na ubijanje mečke u Beranama pronalaženje i sankcionisanje počinioca.

“Imajući u vidu sklonost ka političkim igrama u kojima su zalog zdravlje i životi građana, dok hara pandemija Korona virusa, nije iznenađujuće ni popularno lamentiranje nad sudbinom u krivolovu odstrijeljene mečke kod Berana”, naveo je Raičević u odgovoru na zahtjev URE da se stavi moratorijum na lov.

Krivolov, kako je kazao, postoji od kad i zakon o lovstvu i to nije nikakva novost.

“Pronalaženje i sankcionisanje počinioca krivičnoga djela je odgovor na isto, a ne zalaganje za uvođenje moratorijuma na lov koji bi svakako ostavio prostor za krivolov kao i nesmetano bavljenjem istijem od strane povlašćenijeh pojedinaca”, kazao je on.

Ističe da se  ugroženost neke vrste ili divljači uopšte, ne može ocjenjivati na osnovu ličnih pretpostavki, već se brojno stanje utvrđuje u saradnji sa Lovačkim društvima.

“Ukoliko su neke vrste ugrožene onda se u nacionalne parkove ili djelove lovišta unosi “svježa krv”, a moratorijum na lov primjenjuje samo u pomenutijem djelovima.  Ukoliko ste već zabrinuti za divljač zapitajte se koliko iste izgori pri paljenju šuma i livada u toku sve popularnijega “čišćenja od korova”.Batalite populizam i finansijski pomozite prihranu i očuvanje divljači, utičite na sankcionisanje krivolova, a lovce puštite da budu ono što jesu, n’o prije svega toga zaštitite građane!Vakcinama”, poručio je Raičević.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije