Connect with us

Društvo

MINISTARKA ZDRAVLJA: Nije zabranjeno pričešće istom kašikom, to je “sveta tajna”

Published

on

Nova ministarka zdravlja Jelena Borovinić-Bojović izjavila je da novim mjerama za suzbijanje koronavirusa nije zabranjeno pričešće u crkvama istom kašikom jer je to “sveta tajna”.

Ona je,odgovarajući na pitanje novinarke, da li se nova mjera kojom je zabranjeno dodirivanje i bilo kakav fizički kontakt sa predmetima od zajedničke upotrebe odnosi i na kašičicu i pričešće, rekla da se ta odredba ne odnosi na “pričešće, jer se radi o svetoj tajni koju ona ostavlja vladikama i sveštenicima da o tome odlučuju”.

Premijer Zdravko Krivokapić je ranije rekao da se pričešćem istom kašikom onaj ko vjeruje ne može zaraziti. Ta njegova izjava je naišla na oštre reakcije dijela javnosti.

Ona je za TV Vijesti rekla da su mjere koje se odnose na vjerske zajednice jasne i precizne i nema potrebe da se dodatno pojašnjavaju.

U jeku epidemije kada svakodnevno raste broj umrlih i oboljelih, nova vlada je ublažila mjere. Tako je dozvoljeno prisustvo vjernika prilikom vjerksih službi. Potrebno je obezbijediti najmanje 10m2 prostora po osobi.

Vjerske zajednice su obavezne odrediti jedno ili više lica koja će kontrolisati da li osobe prilikom ulaska i boravka u vjerskim objektima nose zaštitne maske i poštuju mjeru minimalne fizičke distance.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije