Connect with us

Društvo

MINISTARSTVO PROSVJETE: Nadamo se redovnom povrataku djece u škole

Published

on

Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta, uvijek je za povratak djece u škole, ali samo po preporukama Instituta za javno zdravlje, kazala je Milica Kadović, državna sekretarka u tom resoru

Ona je navela da je od ranije poznat stav Ministarstva da su, ipak, suštinski prioriteti zaštita zadravlja i sigurnost djece i zaposlenih, ali da se predstavnici Ministarstva nadaju da će djeca u škole, ove godine, moći da krenu redovno.

Kadović je to saopštila tokom sastanka sa Marijom Mokrovom, v. d. zamjenice šefa predstavništva Unicefa u Crnoj Gori.

“Predstavnice Unicefa su, govoreći o pripremama nove školske godine, istakle značaj povratka sve djece u škole, bez obzira na uzrast, podršku nastavnicima, kao i neophodnost da se nadoknadi gubitak u učenju i obezbijedi podrška za socijalni i emocionalni razvoj, ali i zaštita mentalnog zdravlja djece”, navodi se u saopštenju Ministarstva prosvjete.

Razgovoru su prisustvovale i Maja Kovačević, koordinatorka programa obrazovanja u Unicefu, direktorica Direktorata za srednje obrazovanje, Marija Lalatović, i direktorica Direktorata za predškolsko, osnovno i inkluzivno obrazovanje, Slavica Ilinčić. Kako se navodi u saopštenju dvije strane su razmijenile mišljenja o tekućim inicijativama koje Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta organizuje u dijelu priprema za predstojeću školsku godinu.

Mokrova je govorila o globalnoj kampanji koju su, zajedno, pokrenuli Unicef, Unesko i Svjetska banka, upozoravajući na negativan uticaj zatvaranja škola na učenike, posebno na njihovu socijalizaciju i mentalno zdravlje.

“U tom smislu, bilo je riječi i o dalekosežnim posljedicama izostanka učenja, psihofizičkom zdravlju djece, naročito one iz osjetljivih grupa, ali i o preporukama Svjetske zdravstvene organizacije koje sugerišu da čak i u izuzetno teškim epidemiološkim uslovima treba razmotriti sve mogućnosti da škole ostanu otvorene”, navodi se u saopštenju Ministarstva prosvjete.

Tokom sastanka, bilo je riječi i o tekućim aktivnostima Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta – u tom smislu, govorilo se o obilascima, koje sprovode direktorice Direktorata, crnogorskih regija sa ciljem upoznavanja stanja na terenu, razgovora sa direktorima osnovnih i srednjih škola, analize stanja u obrazovnom sistemu, planovima i strategijama kojima, u narednom periodu, treba posvetiti pažnju.

“Predstavnice Unicefa su osobito pohvalile segment rada Ministarstva koji se tiče razvoja platforme za digitalno obrazovanje, uz poseban osvrt na visoku transparentnost koja je odlikovala protekle onlajn upise”, navodi se u saopštenju.

Predstavnice Ministarstva su istakle da se raduju svakoj saradnji sa Unicefom i da im je ona posebno važna, dok je gospođa Mokrova istakla da Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta, u svom programu i djelovanju, i dalje može da računa na podršku Unicefa.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije