Connect with us

Društvo

MINISTARSTVO ZDRAVLJA: Plaćeno odsustvo jednom od roditelja djece do 11 godina

Published

on

Jednom od roditelja ili samohranom roditelju djeteta koje nije starije od 11 godina i djeteta sa posebnim obrazovnim potrebama – smetnjama u razvoju obezbjeđuje se pravo na plaćeno odsustvo sa rada tokom onlajn sistema učenja, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Iz tog resora, kojim rukovodi Jelena Borovinić Bojović, rekli su da će se subvencije za plaćeno odsustvo roditelja isplaćivati u skladu sa Programom pružanja podrške privredi i zaposlenima, u cilju ublažavanja negativnih efekata epidemije koronavirusa.

Kako su naveli, ta odluka donijeta je radi sprečavanja unošenja i širenja infekcije novog koronavirusa, kao i zaštite stanovništva od te zarazne bolesti.

„Tokom prekida rada u javnim i privatnim obrazovno-vaspitnim ustanovama i primjene onlajn sistema učenja, na osnovu odluke organa nadležnog za poslove prosvjete, jednom od roditelja/staratelja/hranitelja/usvojitelja ili samohranom roditelju djeteta koje nije starije od 11 godina života i djeteta sa posebnim obrazovnim potrebama – smetnjama u razvoju obezbjeđuje se pravo na plaćeno odsustvo sa rada“, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva su kazali da se pravo na plaćeno odsustvo ne obezbjeđuje zaposlenima u zdravstvu, ministarstvima odbrane i unutrašnjih poslova, Agenciji za nacionalnu bezbjednost, Upravi policije, Poreskoj i upravama carina i za nekretnine.

To pravo, kako su naveli, ne obezbjeđuje se zaposlenima u Direktoratu za državni trezor u Ministarstvu finansija koji rade na poslovima realizacije Programa pružanja podrške privredi i zaposlenima, u cilju ublažavanja negativnih efekata epidemije koronavirusa, koji je donijela Vlada.

„Kao i zaposlenima u upravama za inspekcijske poslove i za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove, za izvršenje krivičnih sankcija, ustanovama za smještaj lica iz oblasti za socijalnu i dječju zaštitu, službama zaštite i spašavanja i u drugim organima, službama i pravnim licima čija djelatnost je nezamjenjiv uslov života i rada građana, osim ako su oba roditelja zaposlena kod ovih poslodavaca“, piše u saopštenju.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije