Connect with us

Društvo

MINISTARSTVO ZDRAVLJA: Revizorka angažovana u skladu sa zakonom

Published

on

Ministarstvo zdravlja saopštilo je da je na zakonit način angažovalo i ovlastilo stručna lica da u njihovo ime izvrše unutrašnju kontrolu dokumentacije u skladu sa zakonom.

“Ministarstvo zdravlja koje se u negativnom kontekstu pojavljuje u tekstu koji je objavljen dana 12.02.2020. godine demantuje informaciju da nije izdalo ovlašćenje niti sklopilo ugovor po kome lica u ugovoru vrše poslove državne revizije”, navodi se u reagovanju resora Jelene Borovinić Bojović.

Crnogorski mediji jutros su objavili da su pojedini ministri u Vladi sklopili ugovore sa osobama koje nijesu zaposlene u Državnoj revizorskoj instiuciji, a predstavljaju se kao državni revizori, da kontrolišu budžetske jedinice.

“U tom smislu su se grubo zloupotrijebile osobe koje pored drugih licenci revizora posjeduju i uvjerenja o položenom ispitu za Državnog revizora koji je izdala Državna revizorska institucija koja se stavila u ulogu da onemogućava uvid drugim ovlašćenim revizorima da budu angažovani kao ovlašćeni interni revizori za obavljanje ekspertskih poslova u skladu sa Zakonom”, poručuju iz Ministarstva zdravlja.

Ministarstvo zdravlja, kako poručuju, posjeduje dokumenta koja stavlja na uvid svim nadležnim organima (licence, sertifikati), na osnovu kojih su, kako dodaju, na zakonit način angažovali i ovlastili stručna lica (eksperte, ovlašćene interne revizore, unutrašnje revizore u javnom sektoru, advokate i druge sertifikovane osobe) da u njihovo ime izvrše unutrašnju kontrolu dokumentacije u skladu sa zakonom, propisima, međunarodnim standardima i drugim aktima.

“Napominjemo da svi izvještaji unutrašnje kontrole imaju oznaku Interno, kao i da se angažovana lica koji su nosioci licenci i sertifikata ne smiju zloupotrebljavati u medijske idruge svrhe u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka i ličnosti”, poručuju iz Ministarstva zdravlja.

Kažu i da im je javni interes osnovni cilj.

“Ministarstvo zdravlja će upotrijebiti sva zakonska sredstva, uključujući i inspeksijski nadzor da se dokumentacija Fonda za zdravstveno osiguranje, Kliničkog centra, Montefarma i Instituta za ljekove i medicinska sredsta stavi na uvid ovlašćenim licima i izvrši finansijska provjera dokumenata jer nam je javni interes osnovni cilj, a objektivna provjera imperativ”, zaključuje se u reagovanju Ministarstva zdravlja.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije