Connect with us

Društvo

MIROSLAV ĆOSOVIĆ: Duklja nikada nije bila srpska zemlja, Bodin je zvanično bio ‘eksusijast Diokleje i Srbije’

Published

on

U Parizu je 21. februara 1947. rođen francuski istoričar, vizantolog Žan Klod Šene (Jean-Claude Cheynet). On je prije 13 godina objavio rad u kom je prikazao izuzetno otkriće. Opisao je pečat Konstantina Bodina, kralja Duklje, koji je vladao od 1082. do 1108.

Tokom svoje vladavine Bodin je osvojio Rašku i Bosnu i njegova država je bila najmoćnija slovenska država na Iliriku.

Šene je predstavio što se nalazi na pečatu Konstantina Bodina koji se čuva u arheološkom muzeju u Istanbulu, ovako piše:

Pečat koji se čuva u Arheološkom muzeju u Istanbulu na aversu ima poprsje sv. Teodora, a na reversu sv. Đorđa. Kružni natpis na obema stranama svedoči da je pečat pripadao Konstansu, protosevastu i eksusijastu Diokleje i Srbije. Sudeći po pečatima iste konfiguracije, koji su precizno datovani, pečat bi se mogao datirati u kraj 11. ili početak 12. veka. Identitet njegovog vlasnika je nesumnjiv: radi se o Konstantinu Bodinu. . . 

Dostojanstvo protosevasta je bilo novo, jer ga je stvorio Aleksije Komnin. Bilo je vrlo visoko, budući da se nalazilo iznad dostojanstva sevasta koje je pod Aleksijem bilo rezervisano za neke članove carske porodice. Dostojanstvo protosevasta bilo je dodeljeno carevom zetu Mihailu Taronitu, zatim carevom bratu Hadrijanu. Prvi stranac koji je dobio ovo dostojanstvo bio je mletački dužd, nagrađen tako za pomoć protiv Normana. Konstantin je još nazvan ‘eksusijastom Diokleje i Srbije’, što je dosta redak izraz, budući da je strani vladar češće nazivan arhontom.

(Žan-Klod Šene, Položaj Srbije u vizantijskoj diplomatiji na kraju XI veka, Zbornik radova Vizantološkog instituta, br. 45, str. 89-97, 2008)

Naslovnu ilustraciju pečata uradio je Milutin Marković.

Duklja, Zeta i Crna Gora nikada tokom istorije nijesu dobile naziv Srbija, čak i u vrijeme vladavine Nemanjića u intitulacijama je uglavnom navođeno da nemanjićki vladari vladaju “srpskom i pomorskom zemljom”.

Duklja, Zeta i Crna Gora nikada tokom istorije nijesu postale Srbija jer na teritoriji naše države Srbi   tokom istorije nijesu živjeli u značajnijem broju. Tek je u drugoj četvrtini 19. vijeka izmišljena srpska narodnost u Crnoj Gori, nakon što je Simo Milutinović Sarajlija napravio presudan uticaj na svog učenika, našeg budućeg velikog pjesnika – Petra II Petrovića Njegoša.

2 Comments

2 Komentara

  1. GRAĐANSKI

    24.02.2021. at 10:01

    Gospodin Ćosović, ka’ i vazda – sjajan!

  2. Stefan

    22.08.2021. at 15:55

    Koje gluposti da ne vredi komentarisati…

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije