Connect with us

COVID-19

NAKON ODMORA: PCR za nevakcinisane zdravstvene radnike

Published

on

Aktuelne epidemiološke mjere biće produžene do 30. jula, a u slučaju promjene epidemiološke slike u Crnoj Gori, one će bez odlaganja biti prilagođenje stanju na terenu, saopštila je direktorica Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) Ljiljana Radulović. Direktor Instituta za javno zdravlje (IJZ) Igor Galić kazao je da je vakcina jedini način da spremni dočekamo jesen, ističući kako je situacija u zemlji povoljna, uprkos činjenici da je turistička sezona u jeku.

Radulović je na pres konferenciji saopštila da će svi zaposleni u zdravstvu i ustanovama socijalne i dječje zaštite koji nijesu vakcinisani, ili nijesu preležali koronu, nakon povratka s odmora, morati da urade PCR test prije povratka na posao.

“Savjet odlučio da će svi zaposleni u zdravstvenim ustanovama i ustanovama socijalne i dječije zaštite koji nijesu vakcinisani ili koji nijesu preležali koronu, nakon povratka sa godišnjih odmora, ma gdje da su ih proveli, u zemlji ili inostranstvu, raditi PCR test prije povratka na posao”, rekla je Radulović.

Predrasuda da korona mladima ne može ništa

Ovo, kako je istakla, ne odnosi na one koji čekaju revakcinaciju drugom dozom.

“PCR testiranje će se sprovoditi o trošku države u najbližem domu zdravlja ili, za Podgoricu, u Institutu za javno zdravlje”, istakla je ona, uz napomenu da je cilj tog poteza očuvanje javnog zdravlja i rezultata koji se postižu u borbi protiv korona virusa.

Radulović je saopštila da su KCCG u posljednjih šest mjeseci napustila dva radiologa. Jedan je, pojašnjava, otišao u decembru, a drugi prije dva mjeseca. Oba radiologa prešla su u privatni zdravstveni sistem

Ona je kazala da je opasna predrasuda da korona mladima ne može ništa, podsjećajući na fatalne ishode koji su bili i kod nas i u svijetu.

“U crnogorskim bolnicama je zauzeta 31 postelja za kovid pacijente. Vakcinacijom imate zaštitu od najtežih oblika oboljenja, i ona vas drži dalje od bolnice”, rekla je Radulović.

Do sada je, kaže ona, testirano više od 10.000 stranaca, a pozitivna su bila 82 nalaza, što je manje od jednog procenta.

Istakla je da je do sada u Crnoj Gori vakcinisano više od 70 odsto ljekara.

“U crnogorskim bolnicama je zauzeta 31 postelja za kovid pacijente”: Sa presa
“Ne smijemo da zaboravimo na dio ljekara koji su privremeno odložili vakcinaciju zbog preležane bolesti. Ljekari služe za primjer. Molimo sve, a posebno mlade, one od 19 do 39 godine koji su u Crnoj Gori najčešće obolijevali od korone da prestanu da misle da su nesavladivi i da slijede primjer ljekara i da se vakcinišu”, rekla je Radulović.

Sezona u jeku, situacija stabilna

Direktor Instituta za javno zdravlje (IJZ) Igor Galić rekao je da je epidemiološka situacija u zemlji stabilna, te da je, s obzirom na činjenicu da je sezona u jeku, bilo realno da dođe do blagog rasta broja zaraženih.

Taj porast, kaže, nije na značajnijem nivou, jer u prethodne četiri nedjelje imamo do 20-ak registrovanih pozitivnih slučajeva.

“U Crnoj Gori je trenutno aktivno 327 slučajeva infekcije korona virusom. 14-dnevna kumulativna incidencija na 100 hiljada stanovnika za cijelu teritoriju Crne Gore trenutno iznosi 46,51”, rekao je Galić.

U Crnoj Gori je trenutno aktivno 327 slučajeva infekcije korona virusom: Galić na presu U Crnoj Gori je trenutno aktivno 327 slučajeva infekcije korona virusom: Galić na presu
Kad je riječ o trećoj dozi za vakcinisane građane, Galić je rekao da se prati situacija na terenu, te da za definitivnu odluku je zaduženo Nacionalno stručno tijelo za imunizaciju, u kojem IJZ ima svoje predstavnike.

“Kakva bude njihova odluka, na osnovu toga će se postaviti Ministarstvo zdravlja i Institut za javno zdravlje”, pojasnio je Galić.

Prvi čovjek IJZ-a kaže da se pripremaju za sve scenarije na jesen, te eventualnu pojavu delta soja: “Za sada imamo stabilnu epidemiološku situaciju, ali ovo je period kad bi trebalo da intenziviramo imunizaciju”.

Građani da se vakcinišu da bi spremno dočekali jesen

Galić kaže da će pravi efekat vakcinacije doći na jesen, kada će i proći period potreban za djelotvornost vakcine.

“Da bi spremni dočekali jesen potrebno je da se vakcinišemo. Mi pripremamo sve protokole za neka buduća scenarija, koja smatramo da su moguća, a ne bismo željeli da se dese”, rekao je Galić.

Do sada je, prema riječima Radulović, testirano više od 10.000 stranaca, pozitivna su bila 82 nalaza, što je manje od jednog procenta

Na pitanje nazira li se kraj epidemije, te koliko pandemija može da traje, Galić kaže da su sve procjene jako neizvjesne.

“Svi modeli koji bi mogli nešto da predvide su jako neizvjesni. Ono što mi možemo da uradimo, što je do svakog od nas, da koristimo jedino oružje protiv virusa, a to su vakcine. Zato insistiramo toliko na vakcinisanju”, rekao je Galić.

Ipak, pandemiji će, kako je rekao, svakako u jednom momentu do i kraj, te da mi kao društvo i pojedinci moramo da sa što manje posljedica dočekamo taj kraj.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije