Connect with us

Društvo

OLIVERA INJAC: Crna Gora nastavlja da doprinosi jačanju kolektivne odbrane

Published

on

Foto: Ministarstvo odbrane

Crna Gora, kao pouzdan i kredibilan saveznik, nastavlja da u skladu sa svojim mogućnostima doprinosi zajedničkim naporima Alijanse na planu jačanja kolektivne odbrane, poručila je ministarka odbrane Olivera Injac.

Ona, kako je saopšteno iz Ministarstva, učestvuje na sastanku Sjevernoatlanstkog savjeta u formatu ministara odbrane koji se danas i sjutra održava putem video konferencije.

Sastankom predsjedava generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

„Crna Gora, kao pouzdan i kredibilan saveznik, nastavlja da, u skladu sa svojim mogućnostima, pruža konkretan doprinos zajedničkim naporima Alijanse na planu jačanja kolektivne odbrane“, poručila je Injac.

Ona je podsjetila da je u decembru prošle godine upućena peta rotacija u okviru Multinacionalne borbene grupe u Letoniji kao doprinos ojačanom prisustvu na istoku (eFP).

Injac je naglasila važnost političke dimenzije i snažne posvećenosti saveznica temeljnim vrijednostima NATO, budući da priroda savremenih izazova zahtijeva da NATO bude jak, kako u vojnom, tako i u političkom smislu.

Govoreći o važnosti ravnomjerne podjele tereta, ona je kazala da će Crna Gora svjesna značaja zajedništva, nastaviti sa odgovornim implementiranjem smjernica usvojenih na Samitu u Velsu.

Iz Ministarstva su kazali da je sastanak bio prilika da se da osvrt na ključne aktivnosti koje saveznice sprovode na planu jačanja svoje uloge u cilju očuvanja globalnog mira i stabilnosti.

„Kao i da se razmotre naredni koraci koje Alijansa preduzima kako bi ostvarila potreban napredak prilikom implemetacije ključnih politika“, dodaje se u saopštenju.

„Uzimajući u obzir važnost jačanja političke dimenzije Alijanse, a u svjetlu stalnih promjena na globalnom bezbjednosnom planu, tokom sastanka je konstatovano da je potrebno nastaviti sa unapređenjem političkih konsultacija i saradnje unutra saveza“, kaže se u saopštenju.

Na sastanku su ministri naglasili posvećenost i odlučnost u ispunjavanju svih predviđenih aktivnosti kako bi NATO ostao relevantan akter na globanom planu.

Napori Alijanse, kako se navodi, na tom planu praćeni su i donošenjem i implementacijom adekvatnih strategija i koncepata kojima se definiše pristup postojećim i novim bezbjednosnim izazovima.

„Ministri su istakli važnost saradnje sa međunarodnim organizacijama, u prvom redu Evropskom unijom, u cilju jačanja evropske i transatlanstke bezbjednosti i efikasnog suočavanja sa savremenim izazovima koji su rezultat dinamičnih kretanja na globalnom bezbjednosnom planu“, zaključuje se u saopštenju.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije