Connect with us

Politika

KRIVOKAPIĆ: Da nam Velika Britanija kao NATO partner olakša proceduru dobijanja viza

Published

on

Premijer Zdravko Krivokapić, tokom prvog dana radne posjete Ujedinjenom Kraljevstvu, sastao se sa državnim ministrom za imigraciju i buduće granice Ministarstva unutrašnjih poslova Kevinom Fosterom. Krivokapić je naglasio i da bismo kao partneri u NATO cijenili kada bi Ujedinjeno Kraljevstvo olakšalo proceduru dobijanja viza za ulazak crnogorskih državljana u tu zemlju.

Krivokapić je izrazio zadovoljstvo saradnjom dvije zemlje u oblasti unutrašnjih poslova, te pozdravio nedavno potpisivanje Memoranduma o razumijevanju između Uprave policije Crne Gore i državnog sekretara za unutrašnje poslove Ujedinjenog Kraljevstva vezano za zajedničku saradnju, unapređenje znanja i razvoj vještina po svim pitanjima vezanim za upravljanje granicama Crne Gore, u oblasti istraživanja i otkrivanja krivičnih djela iz sektora poreza i carina, prekograničnog kriminala, uključujući šverc cigareta, trgovinu ljudima i oružjem.

“Naša granica nije dobro obezbijeđena i kao takva je pogodna za razne vrste kriminala. I to je nešto što moramo riješiti i gdje nam vaša podrška mnogo znači”, kazao je premijer.

Krivokapić posebno je istakao značaj saradnje sa Upravom prihoda i carine UK, koja je fokusirana na istrage krijumčarenja cigareta, naglasivši da su na ovom polju postignuti značajni rezultati.

On je poručio da Vlada radi na tome da Crna Gora bude zemlja pravde čije djelovanje mora da se osjeti na svim društvenim nivoima, jer samo tako može se doći do pravne sigurnosti svih njenih građana i države koja je pouzdan i stabilan činilac regionalne saradnje i međunarodnog partnerstva.

“Naš prioritet je vladavina prava i borba protiv organizovanog kriminala i korupcije i od toga nećemo odustati”, poručio je premijer.

Ministar Kevin Foster je posjetu crnogorske delegacije na najvišem nivou označio kao istorijsku i istakao da mu nijesu nepoznati izazovi sa kojima se sretaju državni organi i Crne Gore, jer ni jedan sistem nije imun u odnosu na organizovani kriminal, šverc zabranjenih roba, nelegalno finanisranje.

“Naša želja je da Vam pružimo ekspertsku podršku kako bi naši timovi koji imaju bogato iskustvo u prekograničnim poslovima mogli da Vam budu od pomoći. Isto smo voljni da učinimo i kada je u pitanju razbijanje mreža nezakonitog finansiranja i organizovanog privrednog kriminala, jer dijelimo slične prioritete. Ko predstavlja prijetnju za Vas, posredno predstavlja prijetnju i nama i čitavom sistemu globalne bezbjednosti i sigurnosti”, rekao je Foster.

Pored premijera Krivokapića, sastanku je prisustvovao i član crnogorske delegacije, šef Agencije za nacionalnu bezbjednost Dejan Vukšić.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije