Connect with us

Društvo

OMBUDSMAN: Spriječiti prijetnje i uvrede na internetu da ne dodje do težih posljedica

Published

on

Institucija Zaštitnika ljudskih prava i sloboda u kontinuitetu ukazuje na pojave u informativnom prostoru koje mogu ozbiljno da ugroze bezbjednost, ali i mir i spokojstvo građana.

“Podsjećamo da smo u dužem periodu ukazivali na učestalost govora mržnje i netolerancije u internet prostoru, kao najmanje kontrolisanom i najviše korišćenom. To nikako ne znači da treba suzbiti javnu debatu o pitanjima od opšteg interesa, koja ponekad može biti oštra, uvredljiva, šokantna, odnosno koja može da izazove uznemirenje javnosti. Međutim, kako se u posljednje vrijeme prostor društvenih mreža i portala sve više koristi za plasiranje prijetnji i uvreda upućenih pojedincima iz političkog ili javnog života i njihovim porodicama, zapaženo je da one nerijetko prelaze u otvorenu opasnost za njihovu bezbjednost, najavljujući njihov progon iz zajednice uz pozive na ugrožavanje njihove fizičke sigurnosti”, navodi se u reagovanju.

Kako se dodaje, cilj ovakvih istupa je po pravilu samo da uvrijedi, omalovaži i naruši spokojstvo pojedinaca, a ne da doprinose dijalogu ili diskusiji, jer su oni unaprijed osmišljeni da diskredituju ljude na temelju ličnih karakteristika i/ili izraženog mišljenja.

“Nažalost i onda kada se jave glasovi razuma koristi se prilika za dodatno produbljenje podjela i jačanje šovinizma i netolerancije, na način što se vrši prinudno svrstavanje u nacionalne, vjerske, političke i druge okvire. Tako se obesmišljava svaki pokušaj borbe protiv netolernacije i nasilja, krivac postaje žrtva, a žrtva unaprijed zadata meta”, navodi se u saopštenju.

Iz Institucije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda ističu da je posljednji trenutak da se na ovakve pojave reaguje na adekvatan način i spriječe znatno teže posljedice.

“Uz napomenu da svi državni organi moraju dati primjer kako se u ovim situacijama treba ponašati. To je najmanje što ova institucija zahtijeva od svih državnih institucija, aktera odlučivanja i nosilaca odgovornosti za javno datu riječ, u danima kada veliki broj naših građana radosno dočekuje praznik Hristovog rođenja, a oni drugi u svojoj vjeri, sa nadom očekuju da predstojeći dani pomire sve suprotnosti barem u jednom – želji da se niko ne osjeti ugroženim na svom ognjištu i u svojoj zemlji”, zaključuje se u saopštenju.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije