Connect with us

Društvo

OSVJEŽILO I ZA NAUKU: Poništeni konkursi za naučnoistraživačke projekte

Published

on

Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta poništilo je konkurse za dodjelu grantova za naučnoistraživačke projekte koje je objavio bivši resor nauke.

”Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta poništilo je Konkurs za dodjelu grantova za naučnoistraživačke projekte od 27.02.2020. godine kao i Konkurs za dodjelu grantova za naučnoistraživačke projekte sa izmjenama i dopunama od 09.04.2020. godine, objavljeni na sajtu Ministarstva nauke i na portalu Naučna mreža”, navode iz tog resora.

Konkursima je, kako kažu, bilo predviđeno da se nacionalni naučnoistraživački projekti finansiraju iznosom ukupne vrijednosti od 1 milion i 500 000 evra, te da se realizuju u periodu ne dužem od dvije godine.

”Formalni razlozi za poništavanje konkursa nalaze se u proizvoljnoj, samovoljnoj i neprofesionalnoj primjeni, tumačenju i gruboj povredi procedura koje su morale biti poštovane prilikom konkursnog procesa, a precizirane su Zakonom o naučnoistraživačkoj djelatnosti i Pravilnikom kojim se reguliše ovaj proces”, navode u saopštenju.

Pored toga, kako navode, proizvoljno i nestručno su sprovedeni svi djelovi procedure koji nisu bili precizirani zakonskim i podzakonskim aktima, čime je ostavljen prostor za brojne neregularnosti, uz nedostatak naučnih, formalnih i etičkih kriterijuma prilikom donošenja odluka u različitim fazama konkursne procedure.

”Ministarstvom nauke je tokom svih koraka konkursne procedure, od objave konkursa do objave rezultata po konkursima, rukovodila Sanja Damjanović”, kazali su iz Ministarstva.

Naglasili su da će Ministarstvo uložiti sve napore kako bi što prije bili stvoreni formalni i suštinski uslovi na osnovu kojih bi se obezbijedile pretpostavke za novo raspisivanje konkursa.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije