Connect with us

Društvo

OTVORENO PISMO NIKOLE KOSTOVA ČELEBIĆA: Đe ste bivša budvanska gospodo?

Published

on

Otvorenim pismom Budvanima se obratio crnogorski patrota Nikola Kostov Čelebić. U tekstu pod naslovom “Đe ste bivša budanska gospodo?”, koji portal Radio Skala prenosi integralno, Čelebić je napisao:

Đe se đedoste Budvani moji dragi? Što vas je strefilo tako žestoko da se od one gospode koja je na zor bila vaskolikoj Crnoj Gori, a posebno prestižnoj nam i dragoj Budvi, premetnete danas u nekakva čudna stvorenja koja atakuju na svoju domovinu i svoj grad svom žestinom?

Đe se đedoste nekadašnji ljudi da današnjoj skupini primitivaca kažete da je dosta više i pošaljete ih tamo odakle su izvirili prije pet godina sa zadatkom da, poput pantagana, glođu svu vrijednost grada Kadma i Harmonije, grada crnogorskog ponosa i znamenite turističko-kulturne atrakcije?

Da li je moguće da ste se vi zamijenili sa ovim čudovištima ili čak sada postali dio njihove svijesti? Teško mi je da povjerujem, jer mnoge znam u mom gradu, da su oni podigli ruku za haos i propast, sa četništvo kao novu budvansku ideologiju, za pljačku i otimačinu, za prekrajanje istorije, za srbijanske zastave po ulicama? Jeste li to vi, gospodo Budvani, parfem zamijenili peraćim sapunom pa vam je sumpor od papaka po ulicama postao simbol? I je li vam i za to kriv DPS i je li vas Milo pretvorio u to što postadoste danas? Ili je možda nešto u vama što nikada nije valjalo? Zapitajte se, zlu ne trebalo. Proći će i ovo vrijeme ali će ostati vonj. Nemojte da na njega mirišete.

Je li vam, nekadašnja gospodo budvanska, kriv DPS što ste se poseljačili toliko da i Budvu pretvarate u Guču, da tople, milozvučne, jedinstvene i prepoznatljive mediteranske melodije danas zamjenjuje Ceca, Dara Bubamara, nekakva Seka Aleksić, trubači, urlikači, avet svake vrste?

Je li vam DPS kriv što su pijačne tezge po Svetom Stefanu i paradaiz i paprika po plažama. Je li jeftini turizam to što ste željeli i mjesto Budvi za koje su se zalagali vaši stari, a bogami i vi neđe pred potonju uru. Danas ste zastiđe koje traži krivca u DPS-u, jer se od njega bojite.

Je li vam, Budvani nekadašnji, a danas svetosavci, popovska mantija jedina svetinja u koju se zamotavate kao u crnog đavola da ištete da vam osvešta puteve nečovještva?

Sramota je što radite. Stiđet će vas se potomci što ste uspjeli da učinite i ono što najljućem neprijatelju nije moglo biti. Da ubijete sve budvansko u Budvanima. Da se premetnete u jefrine populiste kojima bi danas zasmetala i jedna Sofija Loren i Silvester Stalone, koga sam dovodio, s  ponosom kažem, da omiriše Budvu a ja se dičio što mu imam što pokazati.

Stidite li se bivši Budvani što vam je predvodinik primitivac bez premca, vlastodržac i otimač vašeg i državnog? Je li vam i za njega kriv DPS?

Reći ću vam, pa kako vam god izgledalo. Nije vam DPS kriv, i vi to dobro znate. Bilo je grešaka, kao što ih ima kod svih koji rade. Ali nije bilo izdaje nikada svoga grada i svoje države. A vi ste upravo to. Izdajnici, bivša gospodo, svoga roda i naroda. Pa dižite ruke i trpite. Dabogda vam se na glavu popeli, a već jesu, i u drob uskočili!

Pogledajte se u zrcamo. Možda još nije kasno da povratite dio one intelektualne ali i internacionalne svijesti koja je stanovala u vama.

Možda?
Poslušajte, zarad vaše đece i unuka. Zarad vas i nas. I ostavite DPS. Nije vam on kriv što ste vi to što jeste!

Nikola Kostov Čelebić

1 Comment

1 Komentar

  1. Jocko

    01.08.2021. at 15:46

    Alal ti vjera!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije